Nemcsak a megyéből érkeztek a szombati vers- és prózamondó fesztiválra

2021. június 5. 12:45 | Csiffáry Zsuzsanna

Június 5-én szombaton délelőtt a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében 18 versenyző érkezett az V. Józsa Mihály Vers- és Prózamondó Fesztiválra.

Józsa Mihály – aki vers- és prózamondóként vált országosan ismert előadóvá – a Békéscsabai Jókai Színházban színművészként is dolgozott. 

– Nagy öröm számomra, hogy 18-an jöttek el erre a versenyre. Az erdeti dátumot tolnunk kellett a járványhelyzetre való tekintettel, de most végre sikerült leszerveznünk ezt a programot. Az ország több pontjáról érkeztek versmondók, például Budapestről, Orosházáról, Tátról, Lajosmizséről, Gyomaendrődről, Szigetszentmiklósról, Csorvásról, Orosházáról és Ceglédről – osztotta meg a fesztivál szervezője, Steinwender József.

A megmérettetésen rutinos versenyzők is feltűntek.

– A Józsa Mihály Vers- és Prózamondó Fesztiválon először szerepelek, de több versenyen is részt vettem már.  Ma Lackfi János- A Fekete router című versével lépek fel, ami egyértelműen viccesebb hangvételű mű. Rendszerint a humorosabb költészetet részesítem előnyben, de nem riadok meg a komolyabb alkotásoktól sem. Számomra fontos, hogy mindig jelen legyek hasonló megmérettetéseken, hiszen ezáltal tanulok a hibáimból és fejlődök. Jelenleg a Nemzeti VERSeny középdöntőjére készülök – mondta el Horváth Bence versenyző. 

A zsűri tagjai között olyan művészekkel találkozhattunk, mint Hegedűs Ildikó, Imre Julianna, Komlósi Kata, Kovács Edit és Csipke Sándor.

– Nagyon fontos a versenyző személyes kisugárzása, és az, hogy a saját személyiségének jól álljon az adott vers. Fontos továbbá, hogy az adott művet úgy tudja megfogalmazni, hogy a közönségben érzések, gondolatok ébredjenek. Ez az egyik legfontosabb! Nem utolsósorban vannak bizonyos szakmai fogások, mint például az előadás stílusa, a dinamika, a szünet tartása, vagy a hangsúlyozás – fogalmazott Kovács Edit színművésznő. Hozzátette: egy költemény olyan gondolatokat tud átadni, ami által jobban ráláthatunk a saját életünkre. Ha egy megfogalmazott gondolatot olvasunk, amit valaki előttünk megalkotott, saját magunkba láthatunk. Ezáltal megoldásokra lelhetünk és igazi gyógyír lehet számunkra. 

Galéria

 

További programok »

FEL