Nem mindegy mit izzadunk ki a hőségben!

2021. július 28. 08:10 | behir.hu

Amíg a hideg, téli napokon fél liter folyadékot izzadunk, a 30 fok feletti kánikulában, aktivitás vagy sport miatt elérheti ez a mennyiség a tíz litert is, írja a Semmelweis Egyetem honlapja egy szakértői cikkben.

– Tévhit, hogy az izzadással méregtelenítünk, az ugyanis a vese és a máj dolga. Az ember 2-4 millió ekkrin verejtékmirigy segítségével izzad, de a testszag nem ezeknek, hanem az apokrin mirigyeknek köszönhető, amik a hónaljban vagy a nemi szervek területén találhatóak. Az izzadság 99 százaléka víz, a maradék 1 százalékot só, fehérje és szénhidrát, a mennyisége pedig rengeteg mindentől függ, kortól, nemtől, táplálkozástól és az aktivitás mennyiségétől is – írta a cikkben dr. Brunner Alexandra, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa. Kiemelte, hogy egy egészséges nőnek mintegy 2,2 liter, egy férfinek 2,9 liter folyadékra van szüksége naponta, mely akár 3-szoros mértéket is elérhet kánikulában egy aktív napon.

A szakember hozzátette, hogy a fűszeres, csípős, forró ételek, koffein tartalmú italok tovább fokozzák az izzadást, de a maga víztartalmú gyümölcsök és zöldségek segítik pótolni a vizet és az ásványi anyagokat.

Ezeket azért is érdemes tudni, mert jelenleg péntek éjfélig harmadfokú hőségriadó van érvényben Magyarországon. Ha esetleg ez nem mondana semmit, akkor ajánljuk ezt a cikkünket, amiben részletesen elmagyarázzuk, mit kell tudni a különböző riadókról és riasztásokról.

Forrás: Semmelweis Egyetem

További programok »

FEL