Nem mindegy, milyen mézet vásárolunk

2016. július 14. 13:41 | Fekete Kata

Az Európai Unió külső határállomásain begyűjtött mézminták egyharmada nyilvánvalóan hamis vagy nagy valószínűség szerint hamisított importmézet tartalmazott az Európai Bizottság központi laboratóriuma (JRC) szerint.

– Ez megdöbbentő adat, hiszen a 31 százalékos nem megfelelés azt jelentheti, hogy az EU-ba évente behozott 180 ezer tonna mézből – amely az európai uniós mézfogyasztás felét jelenti – 60 ezer tonna minden bizonnyal hamisított méz. Vagyis naponta átlagosan csaknem 165 ezer kilogramm olyan importméz lép be az EU-ba, amely a hazai és az uniós élelmiszerkönyvi szabályozás szerint nem tekinthető méznek. Rövid számítás után kijelenthető, hogy naponta átlagosan annyi hamisított importméz kerül az uniós piacra, amennyi több mint 150 magyar méhész egész éves exportértékesítésének felel meg – mondta Erdős Nobert.

Az Európai Parlamenti képviselő szerint ez nagyon rossz hír mind az európai és a magyar fogyasztók, mind a méhésztársadalom részére, hiszen az EU ötszáz millió polgára komoly veszélyben van, hiszen a fogyasztóvédelmi sérelmeken túl jelentős az élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázat. Ugyanis a hamisított ipari méz, amelynek az alapja, cukorszirup, ki tudja milyen egyéb szennyező anyagokat tartalmaz. Könnyen előfordulhat, hogy az EU-ba dömpingáron és nagy mennyiségben behozott – egyes hírek szerint délkelet-ázsiai eredetű – szirup nehézfémeket és az EU-ban már régóta betiltott növényvédőszerek maradványait rejti. - Az ilyen kockázatokat mindenképpen el kellene kerülni – mondta Erdős Norbert. – A magyar és más tagállambeli méhészek pedig érezhető veszteségeket szenvedtek el, hiszen a 2014-ben mért termelői árak majdnem felére esett vissza a piaci ár, amely bizonytalanná tette a méhészek tevékenységét. Az utóbbi hónapokban a zuhanás megállt, sőt egyes mézeknél, mint például az akácméznél enyhe emelkedés is megfigyelhető, köszönhetően az általam is felfedett mézhamisítási botrányra válaszul megszigorított központi és tagállami ellenőrzéseknek. Ezért nem véletlen, hogy az írásbeli kérdésemben újabb mézminták hatósági vételére, fejlett és elismert tagállami laboratóriumok, mint például a brémai QSI és a francia Eurofins, teljes mértékű bevonására és a végleges vizsgálati eredmények kihirdetésének az időpontjára kérdeztem rá. A válaszról beszámolok a Behir.hu oldalon.

FEL