Nem létező konyhabútort árultak, 14 embertől csaltak ki pénzt

2018. szeptember 26. 13:05 | behir.hu

A Battonyai Járási Ügyészség összesen 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy 31 éves hernádi férfi ellen, aki nem létező termékek eladásával 10 nap alatt 14 embert károsított meg országszerte.

A Békés Megyei Főügyészség közleménye szerint a hernádi férfi 2017. júliusában a könnyű pénzszerzés reményében az egyik internetes apróhirdetési portálon olyan termékeket hirdetett meg eladásra, amelyekkel valójában nem rendelkezett, így fából készült komplett konyhabútort, keményfalú kerti medencét, illetőleg motorcsónakot árult.

2017. július 16. és 26. napja között 14 vevő jelentkezett a valótlan tartalmú hirdetésekre, akiktől az elsőrendű vádlott előre kérte a termék teljes vételárát vagy annak egy részét. A vevők 20 és 100 ezer forint közötti összegeket utaltak át a termékek vételáraként vagy előlegként az elsőrendű vádlott által megadott, a másodrendű vádlott – egy 45 éves, pusztavacsi férfi – nevén vezetett bankszámlára.

A vevőktől érkezett pénzt a bankszámláról a másodrendű vádlott vagy az élettársa, a harmadrendű vádlott – egy 38 éves, pusztavacsi nő – vette fel, majd adta át az elsőrendű vádlottnak, aki az alkalmanként érkező pénz 30 %-át adta vissza nekik közreműködésükért. Mind a másodrendű, mind a harmadrendű vádlott tudomással bírt róla, hogy  bűncselekményből származó pénz érkezik a számlára, ezt előre megbeszélték az elsőrendű vádlottal. A vádlottak cselekményükkel 14 sértett részére mindösszesen 705 ezer forint kárt okoztak, amely nem tértül meg.

A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottakat 3 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 11 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja, amely bűncselekményeket az I.r. vádlott tettesként, míg a másodrendű és a harmadrendű vádlottak bűnsegédként valósítottak meg. A járási ügyészség vádiratában az elsőrendű vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, a másodrendű vádlottal szemben elzárás büntetés, míg a többszörös és különös visszaeső harmadrendű vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Az eljárás a Battonyai Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL