Nem lesznek génmódosított termékek hazánkban

2015. november 18. 15:52 | behir.hu

Nemrégiben született egy döntés az Európai Parlamentben, mely szerint az EU területén szabadon áramolhatnak a génmódosított termékek, termények. Ebbe a körbe Magyarország is bekerült volna, de hazánk tiltja a génmódosított növények belföldi termesztésbe vonását. Ha a lobbi mégis sikeres lenne a jövőben, annak következményeiről kérdeztük a szakembereket

A génmódosítás lényege, hogy dns szekvenciákat cserélnek ki az eljárás során. Ezeknek a növényeknek egy része állati takarmány lesz, majd az emberi táplálék része. Az EU szerint nincs egészség és növény károsító hatása ezeknek a termékeknek, terményeknek, bár a vizsgálatokból még nem lehet messze menő következtetéseket levonni. Blaskovits Péter főosztályvezető helyettes elmondta:

- Vannak olyan megfigyelések és kísérletek, melyek bizonyítják a tehén tejben megtalálható a korábbi genetikailag módosított takarmányból származó DNS, hogy az emberi szervezetre ennek milyen hatása van még nem tisztázott.”

Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszer Biztonsági és Földművelési Igazgatóságának főosztályvezetője hozzátette, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy folyamatosan GMO -mentes legyen a piac. Mind az előállítás, mind pedig a forgalomba hozás kapcsán. A kormány akár a végsőkig elmegy a magyar emberek egészségvédelmének érdekében.

Végh László a Csabatáj Zrt. elnöke azt mondja, vannak akik szerint rövid távon megérné például génmódosított vetőmagot használni, hiszen a termés hozam megnőne.

- De azt már látjuk az amerikai tapasztalatokból, hogy kialakulnak olyan rezisztens fajok, károsítók gombák, egyebek ami ellen viszont már rezisztens az adott GMO -s termény, tehát egy ördögi körbe kerül bele az emberiség, aminek nem lehet tudni, hogy mi a vége -tette hozzá.

A növényvédő mérnök szerint:

- Ha együtt akarnánk termelni génmódosított és nem génmódosított növényeket, azt jelentené, hogy olyan izolációs távolságokat kéne kialakítani közöttük ami a termelők számára többlet költséget jelentene, ezáltal sokkal nehezebben lennénk versenyképesek.”

Vagyis az egységre jutó termést jóval magasabb áron tudnák a földművelők megtermelni, így vesztes lenne a verseny a GMO fajtákkal szemben. Hogy mennyire erős a GMO lobbi, azt még nem lehet tudni, de egyelőre biztosan nem lesznek génmódosított termények, termékek nálunk, az Európai Bizottsághoz beterjesztett magyar kérelem miatt.

Horváth Szabolcs

FEL