Nem lesz hiány idénymunkásból

2020. július 15. 18:09 | behir

Felkészülten várjuk a Covid–19-járvány esetleges újabb hullámát – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

A napilap szerdai számában megjelent cikkben Nagy István a járvány esetleges második hullámának az agrárgazdaság gyakorolt hatásairól elmondta: a gazdálkodók és az agrárirányítás is megtanulta, milyen hatásokat okozhat a járvány, ismerik az emberi reakciókat is.

A miniszter szerint a személyforgalom szigorítása az itt dolgozó külföldi idénymunkások esetében már nem okoz gondot, mivel azok, akikre szüksége van az ágazatnak, már itt vannak.

– A munkájukat vesztett hazai munkavállalók előtt továbbra is nyitva van a magyar agrárium – hangsúlyozta Nagy István, aki szerint mégiscsak a hazai a biztonságos munkaerő, és ezt a munkát kínáló gazdálkodók is tudják, ezért szeretnének magyarországi munkaerőt foglalkoztatni.

A személyforgalomban lényegében továbbra is biztosítva van az agárágazatba érkező dolgozók belépése – közölte a lap megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Javaslatukra az idénymunkások belépésével kapcsolatban kezdeményezett, májusban alkotott jogszabályba foglalt intézkedéseket egy július 12-i kormányrendelet szerint el kell végezni. Számottevő változás nem várható, ám a szükséges óvintézkedések megtétele továbbra is előírás.

A miniszter elmondta, egyrészt az első hullám gazdasági kárait mérséklik, ezért nyílnak meg szinte hétről hétre a tárcának a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott, 25 milliárd forintos keretösszegű élelmiszer-gazdasági válságkezelő programhoz kapcsolódó támogatási lehetőségei, amelyek segítségével a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek.

Másrészt elindítottak egy százmilliárd forintos beruházásösztönző csomagot, amelyből 50 milliárd forint az állattartó telepek korszerűsítését, 30 milliárd a kertészetek piaci igényekhez igazodó beruházásait, 20 milliárd pedig az öntözésfejlesztést szolgálja.

– A legjobb védekezés a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen az előremenekülés, ezért is fektetünk külön hangsúlyt a beruházások támogatására – fogalmazott Nagy István.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Gazdaság

Kondoros több ízben sikeresen szerepelt a Magyar Falu Programban

Kondoros önkormányzata a Magyar Falu Programban, a 2020-ban meghirdetett pályázatokon több ízben is sikeresen szerepelt. A támogatott beruházásoknak köszönhetően számos fejlesztést hajtanak végre a városban. Ezekről Ribárszki Péter polgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő számolt be szerdán, a művelődési házban.
14:39
FEL