Nem holt tárgyakat őriznek

2016. május 18. 15:50 | Varga Diána

A múzeumok nem holt tárgyakat őriznek, hanem a kultúránk emlékei – ez a Múzeumok Világnapjának fő üzenete. A jeles napot Békéscsabán is számon tartják. A Munkácsy Emlékház minden évben meghív egy megyei intézményt, amely bemutatkozási lehetőséget kap. Ezúttal a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum, Szárazmalom és Ruziscskay Alkotóházat látták vendégül a megyeszékhelyen, amely ízelítőt is hozott magával az állandó kiállításaiból.

Hogy komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé, évről évre hagyományosan megrendezik a Múzeumok Világnapját. A programot 1977-ben hívták életre, és nem csak külföldön, hanem hazánkban is hosszú múltra tekint vissza – mondta Andó György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

A békéscsabai rendezvény vendégei ezúttal a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és intézményei voltak. Ennek apropóján hagyományaikat is bemutatták.

Minden évben más múzeumot hívunk meg, mert Munkácsy neve ide a megye központjába becsalja az embereket, és szeretnénk megmutatni, hogy megyeszerte fantasztikus múzeumaink vannak – mondta Mészáros Zsuzsanna, a Munkácsy Emlékház művészeti vezetője. -  Szarvasról például elhoztak egy pici tűtartót, amit az őskorból őriznek, most ennek a másolatát itt megtekinthetik.

A rendezvény nem titkolt célja az volt, hogy népszerűsítsék az intézményeket, még több látogatót csalogatva a településre. Ám ezen túl számos rendezvénnyel irányítják a figyelmet a múlt emlékeit őrző intézményekre. Június 25-én tartják például a Múzeumok Éjszakáját, ahová számtalan programmal várják majd az érdeklődőket, Békéscsabán is.

 

 

FEL