Nem az a lényeg, ki miért csúszott le, hanem hogy mi hogyan segíthetünk

2023. november 19. 14:15 | Csiffáry Zsuzsanna

Péntektől vasárnapig a legnagyobb élelmiszergyűjtő akcióját szervezte meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Békéscsabán a Mentálhigiénés Egyesület és a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium elhivatott diáksága is csatlakozott a szervezett gyűjtéshez. Még néhány óráig van lehetőség leadni száraz élelmiszert Békéscsabán, a Tescoban kialakított gyűjtőponton.

Ahogyan arról portálunkon már beszámoltunk, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az ország legnagyobb élelmiszergyűjtő akcióját szervezte meg. Nyeste Esztert, a Békési Mentálhigiénés Egyesület vezető terápiás munkatársát kérdeztük, miként értékeli a gyűjtés három napját.

– Nagyon aktív hétvégét tudhatunk magunk mögött, bár van még néhány óra a gyűjtésből, várjuk azokat akik még segíteni szeretnének. Rendkívül adakozó szelleműek voltak az emberek, kifejezetten érződött a karácsonyi hangulat. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület remek lehetőséget adott arra, hogy ilyen formában is segíthessünk a rászorulóknak. A kiosztással kapcsolatban további terveink is vannak. Közel háromszázan fordultak meg a gyűjtőpontunknál, több embert értünk el most, mint májusban – mondta el a mentálhigiénés szakember. 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

 

Nyeste Eszter hangsúlyozta: nem volt kérdés, hogy a kollégáival részt vesznek-e a gyűjtésben, mint fogalmazott mindannyiuk szívügye a segítségnyújtás.

– Olyan családokról van szó, ahol minimális összegekből élnek. Számukra egy-egy konzerv, liszt, cukor a túlélést jelentheti. Ezek a családok pontosan tudják, hogy rossz helyzetben vannak, és a társadalom perifériájára szorultak, de ilyenkor felragyog egy apró reménysugár, amelybe meg tudnak kapaszkodni – tette hozzá. 

A szakember hangsúlyozta, hogy kollégáival azt tapasztalják: főként azok segítenek a legtöbbet, akiknek a látóterükben, akár a családjukban is van rászoruló. 

– Nem egyszerű a helyzet. Van, aki sokkal elfogadóbb környezetben nőtt fel, míg vannak, akik úgymond szögletesebb világban nevelkedtek. Viszont fontos azt belátni, hogy az élet a forgatókönyvíró, hogy nem tudhatjuk, mi magunk mikor kerülünk olyan helyzetbe, amilyenben most mások lehetnek. És vannak mélypontok az ember életében, de nem az a lényeg, ki miért csúszott le, hanem az, hogy mi hogyan segíthetünk abban, hogy feljebb tudjuk emelni őket. Lehet arról vitatkozni, hogy a sorsa az ő hibája avagy sem, de mi a felelősségvállalásban tudjuk támogatni az egyént, hogy ő maga is felelősséget vállaljon. Csak úgy, mint mi a társadalom részéről. Kollektív célunk az, hogy ne legyenek nélkülöző emberek – összegezte a Békési Mentálhigiénés Egyesület vezető terápiás munkatársa.

További programok »

FEL