Nem adott elsőbbséget a motorosoknak, vádat emelnek ellene

2018. augusztus 8. 12:10 | behir

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 76 éves békéscsabai férfival szemben, aki 2017. szeptemberében Békéscsaba külterületén nem adta meg az elsőbbséget három motorosnak, akik a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedtek.

Az ügyészség közleményéből kiderül, hogy a vádlott 2017. szeptember 30-án 14 óra 15 perc körül Békéscsaba külterületén, a 47. számú főúton Békéscsaba felől Mezőberény irányába közlekedett saját autójával. A vádlott a haladása közben a 47. számú főútról a Felsőnyomás tanya 145. számú ingatlanhoz vezető útra úgy kanyarodott nagyívben balra, hogy eközben nem biztosított elhaladási elsőbbséget a 47. számú főút úttestjén vele szemben, motorkerékpárral közlekedő és egyenesen továbbhaladni szándékozó sértettnek, így összeütköztek. Ezt követően a gépkocsinak nekiütközött az első motor mögött, vele azonos irányban haladó további két motorkerékpár is. A baleset következtében az első és a második motorkerékpár vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, náluk maradandó fogyatékosság kialakulása valószínűsíthető. A harmadik motor vezetője könnyű, míg utasa szintén súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 31.§ (5) bekezdés c) pontjának ca) alpontjában foglaltakat, amely szerint elsőbbséget kel adni, ha a 28.§ (2) bekezdésben foglaltakból más nem következik, a balra bekanyarodó járművel az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű részére.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tétel 1 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 400.000.-Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

 

További programok »

FEL