„Nem a zenével, hanem a meghatározó rádióállomások igénytelenségével van baj”

2022. július 6. 15:52 | Such Tamás

Kilenc éve szökött a virtuális éterbe a miradionk.hu, Békés megye első online rádiója. A médium kizárólag hangszeres zenét sugároz, és valljuk be, jól teszi. Ráadásul a szürke hétköznapok is őt igazolják: a kezdeti ezres Facebook követői ma már 54 200-ra duzzadtak. (Hétfői adat.)

A miradionk.hu-t szó szerint a kényszer szülte, hiszen az alapítóknak, Adamik Tibornak és Molnár Anikónak 18 sikeres esztendő után szűnt meg a szombat délutáni műsoruk az egyik helyi csabai rádióban. A siker egyik garanciája az adás közti és adáson túli számtalan telefonhívás volt, a vezetőség ellenben úgy látta, hogy zeneileg nagyon kilógnak, a sorból és az akkori zenei szerkesztő kérésére megszüntették a műsort.

Miközben nagyon széles skálán mozgott a zenei repertoár, továbbá Tibor olyan hazai és külföldi sztárokkal készített interjút, akik közt akadt olyan is, aki még nem is hallott Békéscsabáról. Egyszer még a királyi tévét is megelőzte, állítólag lett is baj belőle. Majd 2013 áprilisi menesztésüket követően, alig négy hónapon belül megszólalt Békés megye első online rádiója.

Adamik Tibit közel három évtizede ismerem; tegeződtünk.


– Működik rajtatok kívül Békésben másik online rádió?

– Úgy tudom, több helyütt voltak próbálkozások, de idővel elhaltak. Ugyanis nem egyszerű ez a műfaj. Mi is eleinte FM rádiót akartuk eljátszani online változatban, mialatt itt mások a hallgatói szokások, elvárások. Míg az FM-ek „megtehetik”, hogy a nem mérhetőség jótékony homályába bújnak, addig az online-nál ilyen nincs. Itt konkrétan követhető a fölkapcsolódott IP-k száma. Azonfelül egy IP-cím alatt több hallgató is lehet. Valaki mesélte, hogy egy németországi autógyár kisebb szerelőcsarnokában is ki vagyunk hangosítva, ahol tucatnyian dolgoznak.

 

Adamik Tibor és Molnár Anikó – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Tibi és Anikó a kezdet kezdetén... – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Min kellett változtatni, hogy a kezdeti hallgatói számot megsokszorozzátok?

– Ugye ars poeticánk, hogy kizárólag a hangszeres zenét képviseljük – főleg klasszikusokat. Később annyi lett az eltérés, hogy a mai hangszeres muzsikákat is lejátsszuk. Amúgy naponta kapjuk a magyar lemezkiadókat az újabb és újabb promókat, amelyekből általában 10-ből 9 nem fér be a (mi) rádiónk értékrendjébe. Idén volt egy olyan „eltévelyedésünk” is, hogy amikor májusban meghalt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse, akkor egy jó órás visszaemlékező műsort szenteltünk az emlékére. Nem mellesleg a Mode 2020 novemberében bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, tehát nem mehettünk el mellette.

 

– Tudom frázis kérdés, de miért jobbak a 60-as, 70-es, 80-as évek nótái, mint a maiak?

– Nem a zenével, hanem a meghatározó rádióállomások igénytelenségével van baj.

 

– Miben igénytelenek?

– Amikor például egy, a számítógépen „összetaknyolt” dalt naponta többször is lejátszanak. Ráadásul egy ilyen számnak már semmi köze a zenéhez, így nem is kell csodálkozni, hogy sokan nem ismerik a másik oldalt. Miközben most is vannak jó produkciók. Nálunk 32 ezer zene van a gépen.

 

– Napi hány megy ki?

– 640-650.

 

Molnár Anikó és Adamik Tibor – Forrás: Adamik Tibor

... és napjainkban – Forrás: Adamik Tibor

 

– Wow!

– Amikor tervezem a napot, a komputer kiírja, hogy hány számot használ, de ezt végignézem, mert a gép az mégiscsak gép.

 

– Mennyi az esély az ismétlésre?

– Egy dal egy héten csak egyszer szólalhat meg.

 

– Mi van akkor, ha valaki betelefonál, hogy „Csókolom, nem lehetne az előbb elhangzott Deep Purple számot még egyszer letolni? Mivel sajnos csak a végét hallottam.”

– Nem lehet. És nem is fordulhatnak elő hibák, illetve, ha mégis, akkor az az én figyelmetlenségemből adódik.

 

– Mekkora a stáb?

– Ketten vagyunk Anikóval.

 

Adamik Tibor – Forrás: Adamik Tibor

Tibi a stúdió magányában – Forrás: Adamik Tibor

 

– Akár otthonról is tudtok dolgozni?

– Igen, de az otthon az otthon, a munkahely pedig munkahely. Én a home office-t nagyon rossz elképzelésnek tartom, mert nem jó, ha a kettőt összekötöd.

 

– Visszalépve a napi 650 nótához, mindegyiket ismered?

– Nem, de az átkötéseket mindig átnézem, hogy melyik a soron következő dal. Mert nem fordulhat elő olyan, hogy lassú után lassú következik. De az sem jó, ha órákon keresztül ütős zenék mennek, mert ellenpontozni kell a struktúrát. Tehát nem arról van szó, hogy a jó után rossznak kell következnie, inkább jöjjön egy más stílusú, egy kevésbé kimagasló sláger.

 

– Nemrégiben, kilenc éve azt mondtad, hogy ez a műfaj a jövő.

– Ma már ez a jelen. Miközben Magyarország 10-15 évvel le van maradva. Hollandiában már betiltották az FM-et, mert nem gazdaságos. Ugye az új autók fedélzeti rendszerébe már eleve be vannak építve az okos eszközök. Szóval az itthoni vezető FM rádióknak addig jó, amíg egyeduralkodók, de ha ők is beállnának a többezer online közé, akkor már valószínűleg adódna egy kis probléma.

***

(A miradionk.hu augusztusban lesz 9 éves.)

 

A miradionk.hu keverőpultja – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
19:39
FEL