Nehéz, mégis könnyebb eljutni a Balatonra

Ritkítják a vonatjáratokat, de nem annyira, mint tervezték.

Ha szeretnénk eljutni a Balatonra vonattal, mindenképpen át kell szállni. Ezzel nincs baj, az viszont okozhat gondot, amikor csak tíz perc jut átszállásra, például Székesfehérváron. S ha késik a vonat, vagy eléri az utas a csatlakozást vagy nem. De ennél sokkal rosszabbnak tűnt a kép néhány napja.

Egy hete írta meg a HVG, hogy a MÁV drasztikusan a Balaton északi partján haladó vonatok nyári menetrendjét. Végül mégsem lesz ekkora változás szombattól, ugyanis a megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezésére hétfőn délutánra értekezletet hívott össze a témában. Habár az NFM is ragaszkodott az elképzelésekhez, a Közlekedéstudományi Intézet és a Balaton-fejlesztési Tanács is meggyőzhette őket arról, mégsem túl jó ötlet a járatok ritkítása – írja a 24.hu.

A MÁV végül csak kisebb változásokat hajt végre. A terv az volt, hogy hétköznap a tavalyi 17 vonatból már csak 10 marad meg, hétvégén pedig a tavalyi 20-ból idén csak 15 közlekedik majd. Ebből az lett, hogy hétköznap a 7 sebesvonatból 4-et meghagynak a teljes vonalon, a hétvégén pedig mind a hetet meghagyták Budapestig.

Gondok még így is lesznek, mert néhány Füredről Budapest felé tartó járatnál Székesfehérváron 10 perc van az átszállásra, szóval késés esetén lecsúszhatnak az utasok a csatlakozásról. A Balatonfürednél tovább utazók számára megmaradt az összes tapolcai Kék hullám és Tekergő gyorsvonat, sőt, míg Tekergőből a tavaly hétköznapi 3 most 2-re csökkent, addig a hétvégi napi 4-ből most már 5 lesz.

Békéscsabáról június 11-e után 25 járattal, 18 időpontban indulhatunk Balatonfüred felé, legalább egy, de esetenként hét átszállással. Az odafele szóló menetjegy egy felnőtt, semmilyen kedvezményre jogosult utas esetén 5160-7525 forint attól függően, hány kilométert tesz meg, illetve, hogy első vagy másodosztályon utazik-e. A leggyorsabban síneken nem egészen öt óra alatt eljuthatunk Balatonfüredre, de akár kétszer ennyi ideig is tarthat az út. Ha a déli partra, Siófokra szeretnénk menni, akkor elég 4,5 órát rászánni az utazásra, a jegy ára 5400-6900 forint között alakul.

Megosztás:

Címke: , , , ,