Négynapos munkahét? Amerikában vizsgálják a lehetőségét

2018. szeptember 2. 18:23 | Gyemendi Réka

Több mint 50 ezer amerikai cég állásajánlatainak elemzése alapján készítette el a FlexJobs a listát, hogy mely ágazatban lenne bevezethető a rövidebb, vagyis négynapos munkahét, ugyanis a rövidebb munkahét növeli a munkavállalók termelékenységét és hatékonyságát.

Ezek közé a területek közé tartozik többek között az értékesítés, az egészségügy, az ügyfélszolgálat, vagy a számvitel és pénzügy. A munkaadók is egyre inkább keresik a lehetőséget, hogyan tudnák magukhoz vonzani a legtehetségesebb munkavállalókat, és hogyan növelhetnék cégük termelékenységét - derül ki a CNBC háttéranyagából.

A négynapos munkahét megvalósításának egyik módja az lehetne, hogy a munkanapokon 8 helyett 9-10 órát dolgoznának az emberek. Ennek az lehet az előnye, hogy a hosszabb megszakítás nélküli munkaidőben hatékonyabban végezhetnék a munkájukat. Ugyanakkor nőne a terhelésük és erősödne az ezzel járó stressz, ugyanis kevesebb idő alatt várnák el tőlük ugyanannak a munkának az elvégzését.

A Cockroach Lab hr-ese szerint a négynapos munkahét három szabály betartása esetén válhat be. Az első, hogy már az új emberek felvételénél meg kellene győződni arról, hogy képesek alkalmazkodni a rugalmas munkavégzéshez. A második, hogy koncentrálni kell a meetingeket. Végül a harmadik szabály, hogy meg kell könnyíteni a munkavállalóknak a zavartalan munkavégzést, a külső történések kizárását.

 

Forrás: napi.hu

További programok »

FEL