Napvilágot láttak a bábos drámák

2019. március 24. 19:04 | Horváth Szabolcs

A nők jobban fáznak? Ezt a témát húzták ki még csütörtökön egy kalapból a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A VI. Bábos Drámaíró Verseny ismét három neves író kőkeményen megfeszített munkájával indult. Voltak könnyek, alkotói válság, de végül napvilágot látott a három nem akármilyen darab.

 

 

Dániel András író egy olyan történetet álmodott meg, ami egy jégrevüről szól. A mesében vannak csigák és egy nagy zsiráf is. A próbák pedig hol máshol zajlanának, mint egy hűtőszekrénybenben.

Amikor megtudta, hogy mi az idei téma, néhány óra leforgása alatt teljesen kétségbeesett, megélte az igazi alkotói válságot, aztán pedig eljutott a katarzisélményig.

- Kirohantam a békéscsabai éjszakába és lobogó ballonkabátban rohangáltam az utcákon, kóbor kutyák üldöztek és sírtam. Aztán hirtelen átestem a holtponton és összeállt a fejemben, hogy mit is kéne csinálni, majd visszamentem a szállásra, elkezdtem írni és végül is reggel hatra sikerült befejezni - mondta Dániel András író.

A két másik történetnek szintén ugyanarra a témára kellett épülni Turbuly Lilla és Adamik Zsolt tollából. Ezekben szerepel macska, egy óriás konferanszié majom és oroszlán is. Először az írók, aztán a kellékesek, majd a rendezők és a színészek dolgoztak éjt nappallá téve három napon át.

- Iszonyatos átváltozások vannak! Nagyon kemény a váltás az emberekben, olvassák a szöveget, egyre inkább kezdik megérteni és értelmezni a szöveget és kezdik egyszerűsíteni, letisztázni a dolgot. Amikor benne vannak, akkor már sokkal könnyebb lényeget kiemelni, fontossági sorrendet állítani - nyilatkozta a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

Lenkefi Zoltán hozzátette, hogy 10 óra alatt egyszerűen nem lehet drámát írni, az elkészült művek vázlatok, melyekből később még bármi lehet. Vasárnap délután a nagyközönség is láthatta az elkészült darabokat, valamint a szakértő zsűri is értékelte az előadásokat.

 

A VI. Bábos Drámaíró Verseny eredményei

 

A legjobb szövegajánlat: Adamik Zsolt: A Búhordó új bánata

Legjobb rendező: Bereczki Csilla (Turbuly Lilla: Az oroszlánok nem fáznak?)

Legjobb színész: Balázs Csongor (Békéscsabai Napsugár Bábszínház) a Madárdal-árus szerepéért Adamik Zsolt: A Búhordó bánata című bábjátékában.

Legjobb színésznő: Szívós Réka (veszprémi Kabóca Bábszínház) a Búhordó szerepéért Adamik Zsolt: A Búhordó bánata című bábjátékában.

Legizgalmasabb karakter: Biró Gyula (Békéscsabai Napsugár Bábszínház) Huba szerepéért Turbuly Lilla: Az oroszlánok nem fáznak? című bábjátékában.

Legjobb előadás: Turbuly Lilla: Az oroszlánok nem fáznak? Rendező: Bereczki Csilla

Közönségdíj: Adamik Zsolt: A Búhordó új bánata Rendező: Perényi Balázs

 

További programok »

FEL