Napelem, szigetelés, ablakcsere

Minden eddiginél kedvezőbbek a nulla százalékos lakossági energiahatékonysági és megújuló energiás hitel feltételei a keddi módosítással. Az igénylők körét érdemben szélesíti, hogy immár a friss használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok tulajdonosai is kérhetik a pénzt.

Például a korábban be nem tervezett napelemet már ebből finanszírozhatják, hogy az új ingatlan rezsije még alacsonyabb lehessen. Az is lényeges a hitel kapcsán, hogy az energetikai szakértő költségének elszámolásához a szerződés helyett elegendő lesz a számla benyújtása is.

Az MFB közleménye rámutat, hogy a harmadik módosító csomag nyomán – amely október 4-től lép hatályba – még egyszerűbben és a lehető legrövidebb átfutási idővel juthatnak hozzá a finanszírozáshoz azok a családi ház és lakástulajdonosok, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek, akik energetikai korszerűsítést, vagy megújuló energiaforrás beépítését tervezik. Egyes változtatások kifejezetten a (8 lakásnál kisebb) társasházak, lakásszövetkezetek számára teszik még elérhetőbbé a hitelt.

Az általunk tegnap már bemutatott módosítások között talán nem kaptak akkora hangsúlyt, pedig lényegesek az alábbi változások is, de az MFB közleménye külön kitér rájuk:

Az új építésű ingatlanok tulajdonosai számára jelent fontos változást, hogy friss használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok is részt vehetnek a programban (eddig legalább 180 napos használatba vételi engedély volt a feltétel).
Az eddigi feltételekhez képest könnyítés, hogy az energetikai szakértő költségének elszámolásához a szerződés helyett elegendő lesz a számla benyújtása is.A feltételes szerződés helyett immár elfogadhatóvá válik a kivitelezőtől kapott árajánlat is.

 

Illusztráció. Fotó: hajduenergia.hu

 

Amint rámutattunk: a módosító csomag fontos eleme a társasházakat, lakásszövetkezeteket érintő módosítás, melynek értelmében lakásonként 1,5 millió Ft-ig, de maximum 50 millió Ft-ig biztosíték nélkül igényelhető a kölcsön (biztosíték nyújtása a 1,5 millió forint/lakás vagy az 50 millió forint feletti részre vonatkozik és csak a 1,5 millió forint/lakás vagy az 50 millió forintot meghaladó kölcsönösszegre szükséges biztosítékot nyújtani) Továbbá ennél a hiteligénylői körnél 10%-ra csökken az eddig 20%-os fedezeti szint.

A lakossági energiahatékonysági hitelhez, ahogy eddig, úgy ezután sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például kezelési költség vagy előtörlesztési díj. Az ügyfelek minimum 10%-os saját forrással, maximum 20 éves futamidőre vehetik fel a magánszemélyeknél minimum 500.000 Ft, maximum 10 millió Ft, társasházak és lakásszövetkezetek esetén lakásonként minimum 500.000 Ft, maximum 7 millió Ft hitelösszeget.

 

Forrás: portfolio.hu

Megosztás:

Címke: , , ,