Nagyponty show a Fás-tavon – videó

A nagyponty horgászat hívei holnaptól ismét kitűzik zászlójukat a békéscsabai Fás-tavon, hogy szeptember 14-17. között egy három éjszakás viadal keretében újfent kifaggassák a félelmetes hírű, öreg bányatavat titkairól. Az immár IV. Békés Megyei Bojlis Találkozó őszi etapját azonban nem csupán a nagypontyos várakozások teszik izgalmassá és rangossá. A több százezer forint értékű összdíjazás mellett az idei győztes csapat fődíjként zsebében tudhatja a 2018. évi Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny ingyenes belépőkártyáját.

Izgalmas 72 óra elé néz a Békéscsabai Fás-tó a hét második felében. Az Élvehal Egyesület szervezésében zömében Békés megyei bojlisok sereglenek össze a partján, hogy „renoméjukat” sikertől-kudarctól nem féltve, csütörtöktől vasárnapig felvegyék a kesztyűt nem csak egymás ellen, hanem a legendásan nehezen meghorgászható Fás-tó ellen is.

Fotó: Tószögi György
Fotó: Tószögi György

Aki nem tudná miért ez a rémisztő pátosz, azok számára gyorsan tisztázzunk valamit: a Fás-tó nem a bojlisvizek lavór típusú halkarámja, ahol (hal)bányászati rutinműveletté silányítható a horgászat. Főleg nem a nagytestű uszonyosok szákba terelése.

A Fás, a bányatavak messze földön híres víz alatti holdbéli tája, a horgászok számára igazi hardcore bestia. Jellemzően 4-9 méter mély medre hektárszám tele a hajdani nádasok torzsmezőivel, a művelés évtizedei alatt kivastagodott erdők múmiáival, gátakkal, platókkal, púpokkal, törésekkel. Hamisítatlan vadvíz, horogtól nem domesztikált halakkal, amelyek közül sok háborítatlanul tengeti halöltőit valahol az ágbogok között.

Fotó: Abiotic Carp Baits Team
Fotó: Kiss Árpád

Itt egy szép halat kivenni sosem rutin és ötből ötöt elveszteni egyáltalán nem újdonság. Ez még akkor is áll, ha bojlis verseny van éppen és engedélyezett a csónakhasználat, mert a sátorból a „hajóba” ugrani sokszor futólépésben is késő. Az öreg ponty baj esetén azonnal tudja hova a merre és a zsinórszabadító kampó gyakran nappal sem segít, nemhogy a vaksötétben éjjel.

A fás-tavi bojlis találkozók rendszeresen induló versenyzői ezt már jól tudják. Itt nem az orsócsévélési – urambocsá’ halvontatási – sebesség és a mázsastrigulák a mérvadók. Ezen a kihíváson 20-30 kilós összfogást produkálni egy csapatnak már jó és szerencsés teljesítmény, ami ennél több adatik, az már igencsak fás-tavi bónusz.

Fotó: Tószögi György
Fotó: Tószögi György
Fotó: Tószögi György

A tavon hivatalosan érvényben lévő 18,9 kilogrammos pontyrekord jól tükrözi ezt, hiszen nem az a kérdés, hogy él-e húsz plusszos „carp” a tóban, hanem hogy ki lesz az a szerencsés/rátermett, akinek először sikerül egy ilyen példányt szákba terelnie.

A pakliban ez most is benne van, de ha rekord mégsem születne, annyi bizonyos, hogy ismét jó néhány szép fogással fog gazdagodni a fás-tavi legendárium. Hiszen a fokozottan nehezített pálya ellenére a bojlis találkozó mezőnyének – ahogy az alábbi videón is látható – az eddigi versenyeken mindig sikerült 10 kilogrammnál nagyobb pontyokat matracra fektetniük, így joggal remélhető, hogy ez ezúttal sem lesz másként.

Megosztás:

Címke: , , ,