Az informatikai, a szakmunkás és a vendéglátós állások iránt nőtt a kereslet

2019. április 24. 06:34 | behir

Az informatikai, a szakmunkás, az adminisztrációs és a vendéglátós állások iránt nőtt a legnagyobbat a kereslet az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derül ki az egyik legnagyobb álláskereső portál első negyedéves jelentéséből.

Jelentősen többen kerestek állást 2019 első negyedévében, mint egy évvel korábban: idén 17 százalékkal többen jelentkeztek a meghirdetett állásokra a profession.hu adatai szerint. Az állásportál adatbázisába feltöltött önéletrajzok száma pedig 30 százalékkal növekedett. Az IT szektorban összesen 26 százalékkal többen pályáztak meg állásokat mint egy évvel korábban. A legnagyobb népszerűsége a projektmenedzseri (+108%), a tesztelői (+63%), a rendszerintegrátori (+26%), az IT tanácsadói-elemzői (+20%) pozícióknak volt. Programozó állásokra pedig 10 százalékkal jelentkeztek többen.

Adminisztrációs munkakörbe 31 százalékkal, fizikai munkakörbe 13 százalékkal többen jelentkeztek idén az első negyedévben. Kiemelkedő volt a munkakeresési kedv a vendéglátásban: 44 százalékkal nagyobb arányban keltették fel az ilyen típusú állások a jelentkezők érdeklődését, mint egy évvel korábban. Szintén nagyot nőtt a szakmunkás munkakörbe jelentkezők száma: 2019 első negyedévében 43 százalékkal többen kerestek ilyen jellegű állást. A kategórián belül a legnagyobb emelkedés a bolti eladóknál látható (+58%), de a gépjárművezetőknél (+99%) és a raktárosoknál is (+24%) növekedés történt.

Képünk illusztráció

 

Ezek a számok valószínűleg az általános munkaerőhiánnyal magyarázhatók: az elmúlt hónapok nyilvános bérháborúja miatt könnyen lehet, hogy a munkavállalók a magasabb kereset reményében jelentkeznek egyre nagyobb arányban ezekre az állásokra – fogalmaztak az álláskereső portál közleményében. Érdekesség, hogy a szakmunka kategóriában jellemzően akkor keresnek az emberek állást, miután már az előző munkahelyükön felmondtak: a jelentkezők 63 százalékának nem volt munkahelye.  Az IT szektorban viszont csak a jelentkezők 43 százalékának nem volt állása. Vagyis az informatikusok körében jellemzőbb, hogy az aktuális munkahelyükön dolgozva kezdenek a váltáson gondolkodni.

Nem csak az állásokra jelentkezők száma emelkedett, hanem a hirdetést feladó cégeké is: országos szinten három százalékkal. Budapest és Pest megye után a legaktívabb megyék Fejér, Borsod és Hajdú-Bihar voltak. Utóbbi különösen kiemelkedik: 11 százalékkal több hirdetést adtak fel a tavalyi év azonos szakához képest. Azonban valószínűleg ezt az adatot még korai volna a bejelentett debreceni BMW-gyár hatásával magyarázni.

Forrás: profession.hu

 

További programok »

Munkaügy

Minden személyes adatunk egyetlen kártyára kerülhet

Az újszülöttek a jövőben automatikusan, hivatalból kapják meg az elektronikus személyazonosító igazolványukat, az e-személyit, amely tartalmazza további igazolványaik adatait is. Az Okmánykelengye címet viselő projekt várhatóan 2021 februárjától lép életbe.
2020. február 13. 13:17
FEL