Nagyon sok békési járatot érinthet a buszsofőrök vasárnapi és hétfői sztrájkja

2023. december 8. 15:24 | behir.hu

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapjára, azaz december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, amely rengeteg Békés vármegyei járatot érinthet.

A Volánbusz Zrt. péntek reggeli közleménye szerint a vállalatnál működő közel húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez. A Volánbusz azt is közölte, hogy a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a Volánbusz honlapján érhető el.

A társaság egyúttal leszögezte, hogy továbbra is vitatja az indokolatlan munkabeszüntetés jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a Kollektív Szerződés keretében a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. Mint írják, felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről.

A Volán egyúttal közzétette azon járatok listáját, amelyet érinthet a vasárnapi és hétfői munkabeszüntetés. Ezek alapján szinte nincs olyan járat Békésben, amelyet ne érintene a sztrájk. A társaság honlapja szerint a listán található járatok abban az esetben indulnak el, amennyiben a buszvezető felveszi a munkát. A december 10-ére vonatkozó adatok ide kattintva találhatók, míg a december 11-ére, hétfőre vonatkozó lista részleteiről ezen a linken keresztül olvashat

A helyzet pikantériája, hogy vasárnaptól Békés vármegyében is életbe lép a Volánbusz új menetrendje, ami sok változást hoz, erről tételesen itt írtunk. Érdemes tehát azzal is számolni, hogy a megváltozott menetrend miatt más időpontban indul egy-egy járat!

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL