Nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei

2018. június 4. 18:22 | behir

Július 1-jétől nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei, két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka, elkülönítik a befizetett előlegek, részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1 csatornán.

Elmondta: az utazásszervezőknek eddig is kellett biztosítékot letenni, illetve biztosítást kötni arra az esetre, ha fizetésképtelenek lennének. Az utazási irodák csődjekor azonban elsősorban a külföldön rekedt utasok hazaszállítása volt a figyelem középpontjában, arról általában nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják fizetni. Ez a rendszer válik biztonságosabbá – hangsúlyozta.

A biztosítékok meglétéről tájékoztatni kell az utasokat még a szerződés megkötése előtt. Az utazási irodák működési engedélyt is csak akkor kapnak, ha eleget tesznek a feltételeknek, az engedély meglétét az interneten ellenőrizni lehet – jelezte Lambert Gábor.

A Mabisz kommunikációs vezetője kiemelte: a pótlólagos garancia az utazásszervezők csődjekor ad védelmet, nem helyettesíti a hagyományos utasbiztosítást.

Forrás: MTI

 

További programok »

Életmód

Forján Petra - Jó példa, követhető példakép, a jó gyakorlatok nagy tudora

Érdemes olyan mintákat keresnünk, melyek példaértékűek és érdemes olyan példaképeket állítanunk, akiktől tanulhatunk, akiket valamiben követhetünk. A történelmi, sportbéli vagy akár hitéleti példák mellett meghatározó, hogy a közvetlen környezetünkben is felismerjük a jó gyakorlatokat.
2021. október 21. 08:15
FEL