Nagycsaládosok: Elismerték a Dél-Alföld önkénteseit

2023. február 4. 13:25 | Csiffáry Zsuzsanna

Szombaton Gyulán, a Tölgyfa étteremben köszöntötték a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetői a Dél-Alföld régió önkénteseit.

A programot Schriffert Zille és Gyepes Ákos dél-alföldi táncelőadása nyitotta meg. Ezt követően a Benedek Szilvia, a szervezet régiós vezető, és Szákné Bajnai Zsuzsánna Márta, a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének titkára szólt a megjelentekhez.  

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 1987-ben alakult. Az Alapszabályban rögzített célok azóta is érvényesek: az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. A NOE tagjai azok lehetnek, akik háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, az egyesület céljaival és feladataival egyetértenek, és lehetőségeik szerint részt vesznek azok megvalósításában. A NOE pártoktól, felekezetektől, ideológiáktól mentesen tevékenykedik. A sokszínű tagságot összetartó közös érték a család. Szákné Bajnai Zsuzsánna Márta kérdésünkre elmondta, hogy minden tagszervezetnek van sajátos profilja. 

– A gyerekekkel töltött idő nagyon fontos, és még ennél is fontosabb, hogy ez minőségi idő legyen. Emellett a családvédelemben olyan értelemben is részt veszünk, hogy a családok számára, különböző adományokat tudunk adni, gyűjtéseket rendezünk, ruhákat cserélgetünk, így anyagi segítséget is nyújtunk – tette hozzá Szákné Bajnai Zsuzsánna Márta. 

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta, hogy a szervezet tevékenysége felöleli szinte az emberi élet minden területét. Mint kiemelten közhasznú szervezet, nem csupán a szorosan vett tagsággal tartják a kapcsolatot, hanem mindenkivel, aki bármilyen okból hozzájuk fordul segítségért.

– Egyesületünk központjában többféle ingyenes tanácsadó szolgálat is működik: általános jogsegély, otthonteremtés, családi és szociális ellátások, fogyasztóvédelem, gyermeknevelés. Fontos feladatunk továbbá a gyermekek és fiatalok közéleti nevelése, a természet szeretetére, a környezettudatos magatartásra nevelés, a szenvedélybetegségek megelőzése, az egészségfejlesztés – jegyezte meg az elnök.

A Nagycsaládosok Országos Szervezetének, mintegy 15 000 tagcsaládja van, akik közvetlenül, vagy tagegyesületen keresztül tartoznak a NOE-hoz. Szerte az országban több mint 250 helyi közösségünk tevékenykedik, és ez több mint 80 000 embert jelent.

– Ami miatt összefogunk, az maga az életvédelem, a nagycsaládosok érdekképviselete és az egymást segítő közösségek szervezése. Azért tartom fontosnak a munkánkat, mert nagyon fontos az adott területen élő nagycsaládosok hogyléte, az pedig nagyban függ a helyi körülményektől. Ha tudják, hogy nincsenek egyedül a világban, hanem számíthatnak egymásra, akkor sokkal bátrabban vállalnak gyermekeket. Stratégiai partnere vagyunk a jelenlegi kormánynak, bátran mondhatom, hogy nagyon jó és aktív az együttműködésünk. A másik terület, amiben segítünk, az az érték felmutatása, ami alatt azt értem, hogy akár 3, 4 vagy 5 gyermek mellett is lehet szép és tartalmas életet élni – hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin a behirnek.

A köszöntő beszédek után a helyi szervezetek munkatársait elismerő szavakkal, oklevéllel és ajándékcsomaggal is elismerték, ezután pedig baráti ebéden vettek részt. 

Galéria

 

 

További programok »

Gyula

Új szívkatéteres műtőt és izotópos CT-készüléket adtak át a gyulai kórházban

Két modern, nagy értékű gépet adták át szerdán a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagintézményében. Az invazív kardiológiai osztályon, valamint a diagnosztikai részlegen megvalósult, mintegy 800 millió forint értékű beruházásra az életkilátások és életminőség növelése, valamint a várakozási idő csökkentése érdekében került sor.
10:10
FEL