Nagy változások jönnek a csokban

Március 15-től lép életbe a csok egyszerűsítéséről szóló új rendelet. Az egyik legfontosabb változtatás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti, de könnyebben vásárolhatnak a külföldiek és az adminisztráció is egyszerűbb lesz – írja közleményében a GDN Ingatlanhálózat. A családi otthonteremtési kedvezményének módosítása olyan családoknak is lehetőséget ad, akik eddig nem igényelhették a támogatást és számos egyéb könnyítést is tartalmaz – írja közleményében a GDN Ingatlanhálózat.

Az egyik legfontosabb változás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti. Korábban, a meglévő lakás mellé csak abban az esetben lehetett csokot kérelmezni, ha a juttatást új építésű lakás vásárlására, építésére használta fel az igénylő. Ez most megváltozik.

– Használt ingatlan vásárlásánál sem kizáró ok már, ha valakinek másik ingatlana van, akár 1/1 tulajdonban. A második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni csok felhasználásával anélkül, hogy a régit eladnánk. A támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a korábbi lakását bérbe adja – mondta Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője.

A külföldről hazatelepülő magyaroknak is könnyebb dolga lesz. Ugyanis eltörlik azt a rendelkezést, hogy szükség van hat havi magyarországi munkaviszonyra. Elég, ha külföldön folyamatosan dolgozott és vállalja, hogy Magyarországon hat hónapon belül elhelyezkedik.

Az új rendelet adminisztrációs könnyítéseket is tartalmaz. A hivatali sorban állás helyett számos feltételről, így például a fennálló házasságról, a gyermekek megszületéséről, a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről és arról, hogy az igénylők közös háztartásban élnek-e, elegendő lesz ezután teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni.

A szabályozás ezentúl azt is megengedi, hogy az adásvételi szerződés megkötése és a csok igénylése között az eddigi 120 helyett 180 nap teljen el. Ez használt ingatlanoknál kevésbé mérvadó, de az új építésű ingatlanoknál fontos lehet, hiszen korábban többen csúsztak ki emiatt a határidőkből a szakértő tapasztalatai szerint.

 

Forrás: vg.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,