Nagy Tímea: Anti, a kardvívó én vagyok, te a fociról beszélj!

2023. február 8. 12:56 | Such Tamás

Mindent a siker érdekében! címmel rendezte meg kedd este a soros programját az Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviselete. Ezúttal a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete (HMSE) két ikonja érkezett: Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó és – Jónyer István világbajnok asztaliteniszező – helyett Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

A rendezvény előszobájában, azaz a Békéscsabai Médiacentrum szerkesztőségében aznap délután Dunai Antal már megmutatta, hogy nemcsak a labda, hanem a szavak zsonglőre is. Ugyanis a stúdiófelvételt követően, a folyosón a tátott szájú kollégák előtt vagy még negyedóráig stand-upolt.

***

A rendezvény helyszínén Mittag Mónika, az MCC békéscsabai képviselet-vezetője köszöntőjét követően Füleky András, a HMSE igazgatója, egyben az est moderátora elárulta, egy ártatlan digitális adminisztrációs hiba következtében érkezett Nagy Tímea Jónyer István helyett. Mivel a HMSE alapkoncepciója, hogy általában két különböző generációt képviselő sportoló mesél az életéről.

 

Füleky András és Nagy Tímea – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Füleky András és Nagy Tímea – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Tímea őszintén megvallotta, a kezdet kezdetén semmi tehetsége nem volt semmilyen sporthoz. Nem is érdekelte. Kizárólag egy fiú miatt ment le az első edzésre. Tehetségtelensége azonnal megmutatkozott; edzője pusztán a tagdíj nettó befizetőjeként hagyta békén – eleinte. S miután az általánosban megbukott tesiből, eljött az idő, hogy a trénere eltanácsolta a vívástól. (a fiú már rég nem járt az edzésekre)

– Majd édesapám egy üveg konyakkal megkereste az edzőmet – fűzte hozzá. – Apunak köszönhetek mindent, hogy maradhattam. Valószínűleg egy dolgot nem láttak meg bennem, hogy egy nagyon komoly ember vagyok: amit elkezdek, azt be is fejezem. És ha már a csók nem is jött össze, legalább az olimpiai arany igen! Hát így kezdődött Duci Nagy Tímea sportkarrierje… "Antikám, te jössz!" (az interaktivitás végig jelen volt)

Dunai Antal Garán, a Duna mellett nőtt fel. Gyermekkora legizgalmasabb regénye a Három testőr volt. (angárd!, mondja, majd egy vívólépéssel előre lép és egy képzeletbeli tőrrel a levegőbe szúr) Miután a libákat kihajtotta legelni, folyton focizott a barátaival.

 

Dunai Antal – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Dunai Antal – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– De nem akadémián, nem műfüvön, hanem bokáig érő porban! – húzta alá. – Ott jöttünk rá, hogyan kell cselezni. A kerítés vége volt a pálya széle. (mutatja a cseleket) Csináltam egy falpasszt, majd legközelebb amikor azt hitték, hogy megismétlem a mutatványt, akkor a másik oldalra húztam a labdát. Mi a focit nem tanultuk, hanem rájöttünk a csíziójára. Ha ma a tévében azt hallom, hogy „x vagy y játékost nem tanították meg futballozni”, nyomban kikapcsolom a készüléket. Ez nem ábécé, uraim!

1981-től közel tíz esztendeig volt tréner Spanyolországban, ahol elmondása szerint világbajnok játékosai voltak. Majd feltette a kardinális kérdést: „Vajon hogy lehet valakiből Puskás? Ronaldo? Pelé? Maradona? Messi?” Majd meg is válaszolta: – Nyilván adottság kell hozzá és rengeteg munka. A lényeg, hogy soha ne legyünk elégedettek magunkkal!

– A focin kívül sokat vívtunk is – tér vissza a három testőrös intróhoz. Ekkor Nagy Tímea rászólt: – Anti, a kardvívó én vagyok, te a fociról beszélj! – Jónyer is futballista akart lenni – reagált –, én meg akkor mindig a ping-pongról beszélek. Nemsokára filmet készítenek rólam. Meg is lepődtem, épp most, amikor már öreg vagyok? A jövő hónapban leszek 80, azt mondják, három hetet nyugodtan letagadhatok.  

 

Galéria

 

***

Bónusz sztori Jónyer Istvánról: Jó néhány éve a legendás, magyar ping-pong világbajnok csapat egy ankéton találkozott a rajongókkal/szurkolókkal. A sportolók vagy ezerrel dedikálják a papírokat, relikviákat, sporteszközöket stb. Majd amikor Jónyer épp egy pinyóütőt szignóz, felsóhajt, „hát ez az enyém volt!”. De sajnos nem tudta visszavásárolni a gazdájától.

***

Vajon Dunai Antal kimegy a szerdai Csaba-Zalaegerszeg meccsre? (Csabán aludt)

 

Nagy Tímea és Dunai Antal – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL