Muzsikál az erdő Gyula–Városerdőn

2017. szeptember 30. 14:26 | Szendi Rita

2017. szeptember 29 - október 1-e között harmadik alkalommal ad otthont Gyula - Városerdő a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvénynek. A 14 éve a Mátrában szerveződő „Muzsikál az erdő” rendezvények immár öt éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészet és az erdő közös erejével az ország különböző régióiba. A rendezvény két éve sikeresen mutatkozott be a Körösök partján és a határokon túl. A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt.

A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására. Pénteken és szombaton Gyula-Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adják a rendezvény terét. A három napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő” lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt, világhírű előadóművészek fellépésére. Az idei programsorozat régiókat köt össze, művészek és az érdeklődők megismerik egymás szűkebb régiójának kulturális és természeti értékeit. Erdei koncerten lép fel Szalóki Ági barátaival, de a 2016-os Virtuózok győztese, Váradi Gyuszi is készült a rendezvényre. Szokolay Dongó Balázs országos Príma Díjas duda-, furulyaművész, Békés megye büszkesége koncertet ad a rendezvényen Fábri Géza zenésztársával. Fellép a kristály tiszta énekhangú kecskeméti megyei Príma Díjas Aurin leánykar, a Mátraaljáról, Gyöngyösről érkező Cantus Corvinus Vegyeskar. Az erdei helyszíneken oly jól érvényesülő fúvós kamarazenét a „Muzsikál az erdő”rendszeres fellépői, a kétszeres Artisjus-díjas Corpus Harsona Quartett és a rendezvényen első ízben fellépő Nagyváradi Állami Filharmónia Fúvósegyüttese képviseli. A világzenei vonalat a Peca Zenekar hozza el stílszerűen a Holt-Körös ér partjára. Az Ókörös trió népzenével, táncházzal várja a rendezvényre érkezőket.

A „Muzsikál az erdő” hagyományos programeleme az ismeretterjesztő előadás, hiszen minél szélesebb rétegekhez igyekszik eljuttatni a környezettudatos gondolatokat. A rendezvényen előadást tart dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója, az erdészeti tudományos élet neves képviselője a „Klímaváltozás hatásai. Válaszok a gazdálkodásban.” címmel.

Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal. A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezet a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. Ringató foglalkozás várja a legkisebbeket, a Batyuszínház előadása a kicsit nagyobbakat. A sportolni vágyók részt vehetnek erdei kerékpártúrán, szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe.

A nap zárásaként tábortűz mellett lehetősége adódik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra.

 

Forrás: muzsikalazerdo.hu

További programok »

FEL