Művészeti LEGmustra: Munkácsy Mihálytól Hantai Simonig

2022. augusztus 12. 16:26 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének kuriózumai – Gyarmati Gabriellának, a múzeum művészettörténészének írása.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Képzőművészeti és Iparművészeti gyűjteménye a többi szakági gyűjteménnyel egyidejűleg jött létre. Minőségi és mennyiségi szempontok alapján egyértelműsíthető, hogy a műtárgyegyüttese a múzeum gyűjteményeinek egyik leggazdagabb egységét adja. Már a Békéscsabai Múzeum-Egyesület alapítói is nagy jelentőséget tulajdonítottak e gyűjteményi rész gyarapításának. Az utókornak pedig nincs más dolga, mint követni a jeles elődöket...

A múzeumépület 1914-es megnyitás óta a látogatókat mindig is több állandó és időszaki jellegű művészeti kiállítás fogadta, melynek hagyományát most, 2022-ben is tartani tudjuk. 

A múzeum gazdag Képzőművészeti gyűjteményének LEGjeit mutatjuk be abban a művészeti érdekességeket, festészeti bravúrokat, szellemes szobormunkákat magában foglaló kollekcióban, amelyet Művészeti LEGmustra címen tárunk késő nyári, kora őszi meglepetésként közönségünk elé. E válogatásnak a különlegességét nem csupán az adja, hogy a műtárgyak valamilyen vonatkozásban nagyon mások, kiemelkedőek, karakteresek, hanem az is, hogy javarészét a közönségünk még soha nem, vagy csupán egy-egy rövid időszaki kiállításon láthatta évtizedekkel ezelőtt.

Van olyan eset, amikor az alkotás, és van olyan műtárgy, amelynek esetében maga az alkotó különLEGes. Vannak emberi sikertörténetek és hullámvölgyek, méretbeli szélsőségek és politikai áldozatok. Szerepelnek kortársaink és már nem élő művészek. Láthatóak közismert és rejtőzködő alkotók munkái, és olyanok, akiket az utókor szinte elfelejtett, pedig korukban az első vonalbeli sztárművészek sorába tartoztak.

A tárlat 2022. augusztus 18-tól október 31-ig látható a Munkácsy Mihály Múzeum Pátkai Ervin Termében.

Gyarmati Gabriella művészettörténész

 

További programok »

Kultúra

FEL