Munkaszerződést kapnak a diákok

2021. február 12. 08:31 | Sipos Gábor

Az első szakképzési munkaszerződéseket ezekben a napokban írják alá azok a Békés megyei vállalkozások, amelyek érdekeltek az érettségivel a szakképzésbe érkező tanulók képzésében. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara térítésmentes online előadássorozatot tart ágazatonként a vállalkozók számára, hogy segítse az átállást.

Az új, duális képzés változásai szerint, a tanuló tényleges munkavállalóvá válik a gyakorlati helyén, szakképzési munkaszerződést köt a teljes képzési időre, amely alapján munkabért kap. Ennek az összege bruttó 96 600 forint havonta.

A Kertai Emőke ezüstkoszorús mesterkozmetikus nevével fémjelzett kozmetikában 1992 óta zajlik oktatás, ez idő alatt közel 1000 szakember került ki Kertai Emőke kezei alól, jelenleg is 10 diák tanul nála. A jelenleg itt gyakorlati oktatáson résztvevők most vehették át az új rendelkezéseknek megfelelően a munkaszerződésüket.

– Eddig tanulószerződést kötöttünk a tanulóval, most pedig munkaszerződést kötünk. Ez azt jelenti, hogy most munkabért fizetünk, míg eddig ösztöndíjat fizettünk nekik. Nyilvánvalóan ez a rendszer szerintem jobb, mint az előző – hangsúlyozta Kertai Emőke.

A duális képzések első lépcsőjén a diákok ágazati alapképzésen vesznek részt, és a sikeres vizsgát követően kerülnek a leendő gyakorlati helyükre. A vállakozásoknak az új rendszerrel jelentősen megemelkedett az adminisztratív terhük, de sok segítséget kapnak a megyei iparkamarától.

– Nem csak pénzről van szó. A vállalkozóknak képzési programot kell írniuk, minőség irányítási rendszert kell működtetniük vagy minőségirányítási szempontrendszernek kell megfelelniük, tehát jelentősen emelkedett az adminisztratív kötelezettségük is, és meg kell őket ismertetni a finanszírozási rendszerrel – emelte ki Mészárosné Szabó Anna. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, hogy online tájékoztatókkal és személyes jelenléttel is segítik azokat a vállalkozókat, akik foglalkoztatják a gyakorlati oktatáson résztvevő diákokat.

Amíg az előző tanulmányi rendszer 2024-ig kifutó rendszerben működik tovább, addig a vállalkozások számára az új szabályozással jelentősen megemelkedett az adminisztratív teher.  A szakképzési reform egyben a vállalkozások számára új finanszírozási rendszert is jelent, melyben a támogatásuk is nő, valamint sikerdíjjal is számolhatnak.

További programok »

FEL