A kultúra szeretete fontos rész a Vabene tulajdonosai, Urbán Csilla és Urbán Viktor életében. Szeretik a művészeteket, gyakran járnak kiállításokra, Békéscsaba városa és a Munkácsy Mihály Múzeum közös tortapályázata tehát viszonylag könnyen felkeltette érdeklődésüket. A jelentkezés után ezért is vetették bele magukat örömmel a festőművész munkásságának feltérképezésébe. Kutatómunkájuk során derült rá fény, hogy a festőgéniusz odáig volt az almáért; így adta magát a helyzet, hogy ez lesz a kiindulópontjuk a tortaalkotásnál.
"Az almát szerettük volna különleges fűszerezésű köntösben tálalni, így egyértelmű céllá vált számunkra, hogy a többi alkotóelem letisztultabb ízvilágú legyen, összeségében harmonizáljon a timur borssal és kardamommal hangsúlyossá vált karamellizált alma betéttel" - meséli Csilla. A timur bors fokozza a gyümölcs savasságát, a kardamom pedig még karakteresebbé teszi a torta ízvilágát.
Az Év Munkácsy-tortájának mandulaliszttel készített könnyű piskótájára dió ropogós kerül, ennek tetején, a vanília és dió mousse között helyezkedik el a fűszeres alma betét. Az alkotók Munkácsy festőtechnikáját akarták visszaadni a Bitüm különleges színvilágában a sötét beton szín és a barna pigmentálság árnyalásával, ezért kapott végül aktív szénporral színezett glazúr fedést a torta. Mivel a VaBene hitvallása a minőségi alapanyagok használatán, az adalékmentességen és különleges ízvilág megalkotásán nyugszik, így a dekorálás terén az egyszerűségre törekedtek; tuile és sós karamell macaron - a festő alkotásainak képével - díszítik a tortát.
Csilla a Munkácsy-torta mellett a VaBene történetéről is mesélt. "4. generációs családi vállalkozást vettünk át és reformáltunk újra a saját értékrendünk és hitvallásunk alapján. Sokfelé jártunk mindketten a világban Viktorral, nagyon nyitottak és kíváncsiak vagyunk az újra, imádjuk a gasztronómiát és a vendéglátás a vérünkben van. Ilyen háttérrel vágtunk bele a műhelyünk megnyitásába 6 évvel ezelőtt, visszaköltözve Békés vármegyébe" - meséli. "Fő profilunk a fagylaltkészítés, a tiszta, természetes kreációk elkészítésének elsajátítása után jött velünk szembe a tortakészítés világa. Adott volt, hogy fagylaltjaink megalkotásához a legkiválóbb alapanyagokkal dolgozunk: prémium csokoládék, 100%-os gyümölcspürék, piemonti mogyoró, bronte-i pisztácia, 82% zsírtartalmú vaj, 35% zsírtartalmú tejszín. Nem használunk mesterséges színezékeket, ízfokozókat, aromákat. Ezzel a gondosan válogatott alapanyag-repertoárral akartuk színesíteni termékpalettánkat, így 2022 óta fagylaltjaink mellett kézműves tortáink is bekerültek a termékkínálatunkba. Speciális diétát követő vendégeinknek mentes formában is el tudjuk készíteni termékeinket."
Csilláék számára a munkájuk egyben a hivatásuk is; hisznek az egészségtudatosságában, a csapatmunka erejében, a vendéglátás szeretetében és az alkotás örömében. Fontosnak tartják versenyeken megmérettetni magunkat, találkozni a szakmával, kollégákkal és még jobban elmélyíteni a tudásukat.
A Bitüm megalkotása Szokai Luca, Bukovszky Anita, Nagy Zsanett, Urbán Viktor és Urbán Csilla közös csapatmunkájának köszönhető; az ő kreativitásukat és alkotómunkájukat dicséri.
A cikkben használt fotók forrása: BCSMJV / Horcsák András / munkacsynegyed.hu