Munkácsy almája és a fényre sötétedő bitüm, amiből torta lett

Munkácsy a drámaibb hatás elérése érdekében használt a festményein bitument, alapozó gyanánt. Ez a sajátos anyaghasználat okozza a Munkácsy-festmények sötétedésének problémáját - és egyben különleges mivoltát is. A 2024-es év Munkácsy-tortája pedig épp erről az anyagról kapta a nevét; most részletesen is elmeséljük, hogyan - és milyen alapanyagokból - készül a BITÜM.

A kultúra szeretete fontos rész a Vabene tulajdonosai, Urbán Csilla és Urbán Viktor életében. Szeretik a művészeteket, gyakran járnak kiállításokra, Békéscsaba városa és a Munkácsy Mihály Múzeum közös tortapályázata tehát viszonylag könnyen felkeltette érdeklődésüket.  A jelentkezés után ezért is vetették bele magukat örömmel a festőművész munkásságának feltérképezésébe. Kutatómunkájuk során derült rá fény, hogy a festőgéniusz odáig volt az almáért; így adta magát a helyzet, hogy ez lesz a kiindulópontjuk a tortaalkotásnál.

"Az almát szerettük volna különleges fűszerezésű köntösben tálalni, így egyértelmű céllá vált számunkra, hogy a többi alkotóelem letisztultabb ízvilágú legyen, összeségében harmonizáljon a timur borssal és kardamommal hangsúlyossá vált karamellizált alma betéttel" - meséli Csilla.  A timur bors fokozza a gyümölcs savasságát, a kardamom pedig még karakteresebbé teszi a torta ízvilágát.
Az Év Munkácsy-tortájának mandulaliszttel készített könnyű piskótájára dió ropogós kerül, ennek tetején, a vanília és dió mousse között helyezkedik el a fűszeres alma betét. Az alkotók Munkácsy festőtechnikáját akarták visszaadni a Bitüm különleges színvilágában a sötét beton szín és a barna pigmentálság árnyalásával, ezért kapott végül aktív szénporral színezett glazúr fedést a torta. Mivel a VaBene hitvallása a minőségi alapanyagok használatán, az adalékmentességen és különleges ízvilág megalkotásán nyugszik, így a dekorálás terén az egyszerűségre törekedtek; tuile és sós karamell macaron -  a festő alkotásainak képével - díszítik a tortát.

A torta felszelése után láthatóvá válnak a rétegek

Csilla a Munkácsy-torta mellett a VaBene történetéről is mesélt. "4. generációs családi vállalkozást vettünk át és reformáltunk újra a saját értékrendünk és hitvallásunk alapján. Sokfelé jártunk mindketten a világban Viktorral, nagyon nyitottak és kíváncsiak vagyunk az újra, imádjuk a gasztronómiát és a vendéglátás a vérünkben van. Ilyen háttérrel vágtunk bele a műhelyünk megnyitásába 6 évvel ezelőtt, visszaköltözve Békés vármegyébe" - meséli. "Fő profilunk a fagylaltkészítés, a tiszta, természetes kreációk elkészítésének elsajátítása után jött velünk szembe a tortakészítés világa. Adott volt, hogy fagylaltjaink megalkotásához a legkiválóbb alapanyagokkal dolgozunk: prémium csokoládék, 100%-os gyümölcspürék, piemonti mogyoró, bronte-i pisztácia, 82% zsírtartalmú vaj, 35% zsírtartalmú tejszín. Nem használunk mesterséges színezékeket, ízfokozókat, aromákat. Ezzel a gondosan válogatott alapanyag-repertoárral akartuk színesíteni termékpalettánkat, így 2022 óta fagylaltjaink mellett kézműves tortáink is bekerültek a termékkínálatunkba. Speciális diétát követő vendégeinknek mentes formában is el tudjuk készíteni termékeinket."

Csilláék számára a munkájuk egyben a hivatásuk is;  hisznek az egészségtudatosságában, a csapatmunka erejében, a vendéglátás szeretetében és az alkotás örömében. Fontosnak tartják versenyeken megmérettetni magunkat, találkozni a szakmával, kollégákkal és még jobban elmélyíteni a tudásukat. 
A Bitüm megalkotása Szokai Luca, Bukovszky Anita, Nagy Zsanett, Urbán Viktor és Urbán Csilla közös csapatmunkájának köszönhető; az ő kreativitásukat és alkotómunkájukat dicséri. 

Az Év Munkácsy -tortája és az alkotók
A tortát először február 20-án, Munkácsy Mihály születésnapján kóstolhatják meg az érdeklődők, de egész évben találkozhatnak majd vele a városi rendezvények alkalmával. Ezen kívül a VaBene üzleteiben is hamarosan elérhetővé válik, illetve egész tortában is meg lehet majd rendelni. 
 
Vabene üzletek: 
Újkígyós, Petőfi utca 1 - március közepétől nyitás 
Békéscsaba, Európa sétány - nyitás áprilisban
 

A cikkben használt fotók forrása: BCSMJV / Horcsák András / munkacsynegyed.hu

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL