Munkácsy 175: Munkácsy utolsó látogatása Békéscsabán

2019. október 26. 14:30 | behir

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze a festőóriás históriáját ötven fejezetre bontva járta körül munkatársaival. Ebből szemezgetünk.

A hazafias érzelmeit hosszú franciaországi tartózkodása idején is megőrző Munkácsy Mihály 1890. október 5-én nejével Aradra utazott, az aradi vértanúk emlékművének avatási ünnepségére. A következő nap leplezték le a Zala György által készített, Hungária alakjával koronázott emlékművet a Szabadság téren. Az érdeklődés határtalan volt, a szobormű a tömeg szorításában, mint a magyar történelem felkiáltójele magasodott a résztvevők fölé.

Az ünnepség után a Munkácsy házaspár vonattal indult vissza Csabára. Október 7-én délelőtt Munkácsy találkozott a Beliczey, a Karassiay és a Stonajovits családokkal, majd a városban sétált Cécile-lel. Meglátogatták a házat, ahol a gyermek Miska a Lang György szabta szigorú szabályok szerint végzete asztalosmunkáját. Ezt követően részt vettek a festő tiszteletére a Redoutban, a Békéscsabai Jókai Színház mai Vigadójában rendezett fogadáson.

A festő az utcán meglátva vásárolt egy kopott, szőrmés bőrből készült, derékban szabott, fodortoldású bekecset, valószínűsíthetően a Honfoglalás című kép előkészítéséhez, kelléktárának gyarapítására. Békéscsabán mindenki tudja, hogy a ruhadarabért egy új árát fizette, hisz gazdájának, a régi helyett, egy újat kellett vételeznie…

 

 

Ugyanekkor Medovarszki Páltól egy régi Tranoscius (a szlovák evangélikusok énekeskönyve) családjuk által használt példányát kapta ajándékba. Még ezen a napon vonattal indultak vissza Budapestre. Munkácsy Mihály ekkor látogatott utoljára Békéscsabára.

 Itt tartózkodásuk idején egyébként a város elegáns, a városképet akkor és ma egyaránt meghatározó szállodájában, a Fiume Szállóban laktak. 1868-ban adták át Békéscsaba belvárosának egyik ékességét, az egykori Nagyvendéglő helyén álló, ma is jelentékeny megjelenésű Fiume Szállót. Az Andrássy út és a Szent István tér sarkán álló szálloda, amely nevét az akkor épülő alföld-fiumei vasútvonal kiépítéséhez kapcsolódóan kapta, Sztraka Ernő városi főépítész tervei szerint készült. Az építkezés költsége 123 000 pengőt tett ki. Munkácsy utolsó csabai látogatása után négy esztendővel az épületet átalakították. Ádám (Áchim) Gusztáv főmérnök áttervezte a homlokzatot és a Szent István téri földszinti üzlethelyiségeket.

Az arad–békéscsabai út után, 1890. október 11-én, Budapesten estélyt adtak Munkácsy Mihály tiszteletére az Országos Kaszinóban, az V. kerületi Polgári Kör szervezésében. Az ünnepségen Jókai Mór és az akkor pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Wekerle Sándor is köszöntötte a festőt.

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL