Müller Cecília: Szükség van a harmadik, megerősítő oltásra!

2021. november 21. 16:55 | behir.hu

Az országos tisztifőorvos a jövő héten kezdődő oltási akcióhétről is beszélt a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Müller Cecília a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is – várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást.

– Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött – hangsúlyozta. A vírus átalakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be.

A negyedik hullámban már éppen a delta típus ellen zajlik a küzdelem.

– Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni – magyarázta, egyúttal mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz.

A vírus mutálódása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje.

– A koronavírus megváltozásával a kórokozó "viselkedése" is megváltozott, ezért is tud most a delta típus rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában – ismertette a tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy egy egészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség.

Az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

FEL