Müller Cecília: Minden gyermek megkapja időben a védőoltásokat

2020. május 27. 12:18 | Varga Diána

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a hazai kutatók új metódust dolgoztak ki a koronavírus nyomon követésére.

Az országos tisztifőorvos a napi statisztikákat ismertetve kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában 22 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, továbbá 6 idős beteg hunyt el. Jelenleg 505 főt tartanak nyilván azok közt, akik a járvány során haláloztak el, többségük szenvedett egy vagy több alapbetegségben. 1856-an gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 1432 fő. Az érintettek több mint 40 százaléka továbbra is fővárosi; 430 embert ápolnak kórházban. A tisztifőorvos szerint jó hír, hogy a gyermekek és fiatalok közt nem nő a megbetegedettek száma, 30 éven aluli ehunytat pedig nem regisztráltak.

Müller Cecília arra is kitért, hogy az egészégügyi szolgáltatások esetében az új beutalási rendet továbbították a szakembereknek. Tekintettel a járvány lecsengésére és a kevés betegszámra, koncentrálják az ellátási szinteket, biztosítva az egyéb betegségekben szenvedőknek az egészségügyi ellátást. Továbbra is vannak kijelölt kórházak a súlyos COVID-19 betegek, ahogy a gyermekek számára is.

Többlethalálozás a járvány időszakában Magyarországon nem fordult elő – más európai országgal szemben – jegyezte meg az országos tisztifőorvos. Mint mondta, az év első hónapjaiban kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban az azonos időszakban, a szakemberek azzal indokolják a mutatót, hogy az influenza-járványnak kevesebb volt a halálos áldozata idén.

 
Mindenki megkapja a védőoltásokat

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a WHO szerint világszerte mintegy 80 millió gyermek nem kapja meg a megfelelő időpontban a védőoltásokat a koronavírus-járvány miatt. Müller szerint nincs elmaradás ezen a téren hazánkban, minden gyermek időben megkapja a szükséges vakcinákat. Kizárólag az iskolai kampányoltások keretében tolódott az oltások beadási időpontja, ez a fertőző májgyulladás B típusa és a humán papilóma vírus elleni védőoltás.

Müller arra is rámutatott, hogy az országban számos kutatócsoport dolgozik nemcsak a védőoltásokon, hanem a különböző felderítési módszereken is. Közlése szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központban, a dr. Pándics Tamás által vezetett laborban egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, melynek lényege, hogy a környezetünkben igyekszik követni a koronavírus jelenlétét. Eszerint a kutatók szennyvízből nyert mintákből ki tudják mutatni a kórokozó genetikai szerkezetét, vagyis már akkor meg lehet mondani, hogy az érintett közösség tagjai közt van fertőzött, mikor az érintettek még nem produkálnak tüneteket vagy teljesen tünetmentesek. A tisztifőorvos azt is hozzáfűzte, hogy a szennyvízzel nem terjed a betegség.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy a kormány kedden az országgyálés elé terjesztette a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot, mely tartalmazza, hogy az operatív törzs tovább működik; a veszélyhelyzetet pedig az egészégügyi válsághelyzet kifejezés váltja. Arról is beszámolt, hogy megjelent a kormányrendelet a Csehországból, Szlovákiából és Ausztriából Magyarország területére lépés feltételeiről. 

További programok »

FEL