Müller Cecília: Hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatásokat vezetnek vissza

2020. május 15. 11:53 | Varga Diána

Ismét lehetnek nem sürgősségi műtétek, alkalmassági vizsgálatok, kúraszerű ellátások.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján a napi statisztikák ismertetésén túl arról beszélt, hogy május 18-tól újabb egészségügyi szolgáltatásokat vezetnek vissza. Ilyenek a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok (foglalkozásegészségügyi, alkalmassági, szív- és érrendszeri, szájüregi szűrővizsgákatok), ugyanazokkal a feltételekkel, amelyeket korábban az alap- és szakellátásban már megállapítottak. A fekvőbeteg ellátásban a tervezett műtétek is megkezdhetők, a krónikus ellátást is fokozottan vissza lehet vezetni. Müller Cecília szerint egy megyén belül az egészségügyi szolgáltatók a specialitásuknak megfelelően eldönthetik, hogy milyen egészségügyi szolgáltatást vezetnek vissza, továbbá a korábban a koronavírus-betegek számára elkülönített ágyak egyharmada felszabadítható.

 

Továbbra is be kell jelentkezni

A tisztifőorvos leszögezte: továbbra is be kell jelentkezni előre, majd az egészségügyi ellátó döntése alapján kerülnek besorolásra a betegek. Az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, mivel a vírus még jelen van az országban. A kúraszerű ellátások is elindíthatók hétfőtől: azt mondta, hogy a beutalási rend az aktuális, koronavírusos betegek ellátására megállapított szabályok szerint zajlik majd.

Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi szolgáltatások visszavezetése során kellő óvatossággal kell eljárni; alapszabály, hogy ha nem merül fel koronavírus-gyanú, akkor igénybevehető a szolgáltatás, ezt kérdőív és testhőmérsékletmérés előzi meg. Ha azonban felmerül a gyanú, akkor csak negatív leletet követően lehet igénybe venni a szolgáltatást.

 
A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők elsőbbséget élveznek

Az országos tisztifőorvos kiemelte: mivel Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribbak, ezért kiemelten törekedni kell az ilyen betegségben szenvedők ellátására. Hozzátette: az aktuális eljárásrend megtalálható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján. Zárásként a szombati lelki elsősegélyszolgálatok világnapja alkalmából köszöntötte a szakági dolgozókat.

További programok »

FEL