MSZP: Az eltitkolt Volkswagen-gyár

2018. december 3. 12:10 | behir

A napokban felröppent a hír, hogy Békéscsabára települhet a Volkswagen egyik gyára. Az MSZP és a DK békéscsabai, önkormányati képviselői örülnek a hírnek, ám nehezményezik, hogy nem kaptak tájékoztatást a befektetői szándékról. Közleményüket változtatás nélkül az alábbiakban adjuk közre: 

 

„Volkswagen gyár épül Békéscsabán?” Ezzel a kérdéssel találkoztunk az egyik megyei hírportál cikkei között. A kérdés, illetve az autógyár új Közép-Európai üzemének városunkba telepítése minket is meglepett, hiszen önkormányzati képviselőként sem formálisan sem informálisan nem kaptunk tájékoztatást a projekttel kapcsolatban.

Szögezzük le, örülünk annak, hogy ilyen komoly befektetői csoport érdeklődik egy békéscsabai beruházás után. Ez azt jelenti, hogy városunk felkerült az európai befektetési térképre, de ahhoz, hogy ebből megvalósuló beruházás, termelő, munkahelyeket adó gyár legyen még van tennivaló. Minden eszközt meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a figyelmet még jobban magunkra irányítsuk, hogy hatásosan tudjunk érvelni, és benne is maradjunk a befektetői köztudatban. Mindezt úgy, hogy a meglévő nagy cégeink és a helyi vállalkozások érdekeit ne veszélyeztessük. Ezért fontosnak tartjuk, hogy egy olyan stratégia mentén történjenek az esetleges új befektetések, amelyek hosszú távon összhangban vannak a helyi gazdasági szereplők céljaival, a munkaerőpiac és a város lehetőségeivel is.

A kezdeményezésünkre létrejött Befektetői Kézikönyv egy olyan alapdokumentum, amely bemutatja a város lehetőségeit az érdeklődő befektetőknek. Javasoljuk, hogy ez a könyv minél hamarabb kerüljön a Volkswagen Csoportot képviselő döntéshozók elé. Juttassuk el a német nagykövetségre és hívjuk meg Volkmar Wenzel nagykövet urat Békéscsabára, hogy helyben tudjuk megmutatni milyen gazdasági lehetőségekkel rendelkezik városunk. Reméljük, hogy ezek a lépések időben megtörténnek és nem szenved versenyhátrányt a városunk.
 
Ha már hiányos a tájékoztatás, miért az újságból kell megtudjuk, hogy egy ilyen komoly befektetői szándék irányul Békéscsaba felé? Tudott az országgyűlési képviselő vagy a polgármester erről a befektetői szándékról? Amennyiben igen, miért nem tájékoztatják legalább azokat, akik a munkájukkal segíteni tudnák ezt a projektet? Úgy gondoljuk, ennek megvannak a fórumai a városban. Ilyen lehet például a Közgyűlés, a szakbizottság ülése vagy akár egy informális, tájékoztató megbeszélés is.  Tudtunkkal ilyen eddig nem történt. Ezért azt javasoljuk, hogy a városban működő vállalkozásokkal karöltve haladéktalanul kezdje meg a város egy hosszú távú beruházási stratégia kialakítását. A tudásunkat, szakértelmünket szívesen felajánljuk és reméljük, nem válik általánossá, hogy városi képviselőként egy újságcikkből kell információkat szereznünk egy ilyen nagymértékű beruházás lehetőségéről.

 

Fülöp Csaba, Miklós Attila és Kaposi László önkormányzati képviselők

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
2020. június 5. 15:12
FEL