Mozdony különlegességek a Mini Magyarország Makettparkban

2017. július 10. 17:13 | Szabó Rita

Vasárnap, a Vasutasnap tiszteletére  újabb különlegességekkel érkeztek a modellezők Szarvasra, ahol a látogatók nem csak megcsodálhatták, de egy gombnyomás erejéig ki is próbálhatták a vonatcsodákat a Mini Magyarország Makettparkban.

A park kalauzai kimondottan a vasutasnap alkalmából érkeztek Szarvasra, ahol jegyeket kezeltek és ajándéksípokkal lepték meg a kiállításra érkező gyerekeket. A mintegy ötszáz méter hosszú szabadtéri makettvasút-hálózaton a vasutas napon a látogatók indíthatták gombnyomással a makettpark saját vonatait.

Erre az alkalomra, a témában jeles szakembernek számító Veres István  is elhozta kedvenceit, így gombnyomásra lehetett indítani a Harz hegységi vonatot, a Rio Grande hegyi vonatot és az Alpine Classic Pullman Express „Krokodil”-t is.

A látványt hangok is kísérték: a vonatok csilingeltek, zakatoltak, fékeztek, nyikorogtak, akár csak a valódi pályaudvarokon. A modellek útja mini hidakon és alagutakon át a hazai vasúttörténet hőskorát megidéző  vasútállomások között vezetett – és vezet a hétköznapokon is, amikor a park állandó attrakciójaként olyan legendás magyar vonatok közlekednek, mint például a Gyenes György által készített M41-es „Csörgő”, az M30 as "Szorgoska", a Árpád sínbusz vagy a BR 64 és BR 80 gőzösök.

A makettpark nem csak a Vasutasnap alkalmából gondoskodik új látnivalókról. A kínálat folyamatosan bővül, így már a határon túli, magyarlakta települések is megjelennek a területen. Tavaly 92 ezer látogatót fogadott a Mini Magyarország. A szervezők arra számítanak, hogy idén ez a szám átlépheti a százezret is.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Gyulai Memorial - A 110 gát világranglista-vezetője is jön

Újabb sztár indulása emelheti a verseny csúcsszámává a 110 méteres gátfutást a jövő szerdai Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon: a világranglistát vezető Orlando Ortega is Székesfehérvárra érkezik a szervezők szerdai híre szerint.
14:12
FEL