Most mutasd meg!

Szakmák éjszakáján versenyeztek a fiatalok. 

Cukrászok, szakácsok, vendéglátó és kereskedelmi tagozatos végzős diákok. Ők mérték össze tudásukat a Békéscsabai Szakképző Centrumban.

Az első szakmák éjszakáját 29 éve rendezték meg, azóta minden évben van egy olyan nap, ahol a középiskolások megmutathatják, hogy mit tanultak az elmúlt években.

A szakácsok hidegtálat készítettek. A háromtagú zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen ezeket nem kóstolhatták meg. Csak esztétikai és anyagválasztási szempontokat vehettek figyelembe. Figyelték a kreativitást, a textúrát, az újszerűséget és az összbenyomást is. Az ételek nagy része halból és szárnyasból készült. Kozma János, Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a zsűri tagjaként elmondtanegyvenhét munka érkezett be hozzájuk. A munkák elnyerték az ítészek tetszését. "Hogyha minden szakács a későbbiekben is ilyen munkákat készítenének, azt hiszem, hogy egész más lenne az ételkultúra, az étteremkultúra Békéscsabán is.”

A cukrászoknál összesen 14 tortát bírált a szakmai zsűri, hasonló szempontrendszer alapján, mint a szakácsoknál. 

Körülbelül százan mutatkoztak be a szakmájukhoz köthető díszmunkával az iskola falai között. Volt és leendő diákok is részt vettek a rendezvényen. Eke Ibolya, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola igazgatója közölte, hogy egyrészt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak szeretnének segíteni a rendezvénnyel, hiszen megnézhetik, hogy milyen tudást szerezhetnek meg a képzéseik segítségével, másrészt a szakmák éjszakája arra is hivatott, hogy a diákok versenyezzenek egymással. A versenyszellem jó hatással van a teljesítményükre.  

A nap végén a cukrász verseny győztese Fazekas Györgyi lett. A kereskedők között Czárity Enikő, pincérként Nagy Márton Richárd, szakácsoknál Jene Leila és végül a vendéglátó eladők között Mézes Dávid lett az első. 
 

Megosztás:

Címke: