Most arra kérjük, kerteljen!

2016. augusztus 11. 15:01 | Balázs Anett

Békéscsabáról összesen 8 kert művelője pályázik a Magyarország legszebb konyhakertje címre.
Az országos megmérettetésen már két alkalommal is békéscsabai kerttulajdonos érdemelte ki az elismerést. „A legszebb konyhakertek” helyi versenyt minden település maga folytatja le. Az így született eredmények alapján a települések zsűrije jelölhet kertművelőket az országos megmérettetésre. A program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti a lakosság körében.  

Magán és közösségi kertek egyaránt indulhatnak a megmérettetésen. Az Erzsébethelyi Általános Iskola kertjében tavaly tavasz óta teremnek a zöldségek, gyümölcsök. A kert a nyári szünetben sem marad ápolatlan, az iskolában táborozó gyerekek gondoskodnak arról, hogy a növények kellő vizet kapjanak.
A háromtagú szakmai zsűri alaposan átnéz minden hajtást a kertben, melyről dokumentáció és fénykép is készül. Kovácsné Szatyin Ildikó pedagógus büszkén mutatja meg a kertet, melyet a diákok és a szülők segítségével alakítottak ki: szeretnénk egy kicsit megmérettetni magunkat, meg a munkánkat megmutatni, hogy mire jutunk.
Tóth Pál birodalmát nevezhetnénk akár mini édenkertnek is, ahol szinte minden gyümölcs és zöldség megterem. A hobbikertész egyszer már nevezett a versenyre, akkor oklevelet kapott. Úgy gondolta, idén újra megpróbálja elnyerni a díjat.
A zsűri itt is alaposan átvizsgálja a területet. A nevezéshez elvárás, hogy minimum ötféle gyümölcs legyen kertben, ahol a fűszernövényeknek és a komposztálónak is helyet kell adni. A bírálati szempontoknál figyelembe veszik az öko-bio módszerek alkalmazását, és azt is, milyen permetezőszereket használ a gazda. A legfontosabb a környezetbarát szemléletmód.
– Azért ne felejtsük el, hogy egy kertben vannak növényvédőszerek, műtrágyák, amelyek veszélyesek is lehetnek. Ezeknek a szabályoknak a betartására oda kell figyelni, illetve most már arra a halad a világ, hogy ezeket mellőzük inkább és olyan biológiai módszereket technikákat alkalmazzunk, amik azért egészségesebbé teszik a terményeket, amiket a konyhára viszünk sok esetben – fogalmazott Lukács Ágnes kertészmérnök, a zsűri elnöke.
A helyi eredmények alapján a települések zsűrije kertművelőket jelölhet az országos megmérettetésre, a Magyarország legszebb konyhakertje díjra. 
A program célja, hogy megváltoztassa az emberek elmúlt évtizedekben kialakult szokását, vagyis azt, hogy a lakóházak udvarán, kertekben kizárólag füvet nyírjanak, és virágos díszkertet gondozzanak, e helyet arra ösztönözze őket, hogy termeljék meg családjuk számára a konyhakerti zöldségeket.

FEL