– A mai akció a helyi termelőket támogatva jött létre – mondta a békéscsabai Poliák Pál, eredendően diótermesztő, a kisplatós teherautó mellett. – Ugyanis a hazai meggy előállítási költsége 1000 forint fölött van, míg a vendégárus 700-ért értékesíti a portékáját. Ezúttal Abonyi Peti barátom termelői meggyét óriási buktával, 500 forintért áruljuk – emelte ki.
Hozzáfűzte, irdatlan terhekkel kell megbirkózniuk: az elmúlt néhány évben borzasztó imputanyag-áremelkedés (különböző vegyszerek), rengetegféle adó, bejelentési kötelezettségek nehezítik vállalkozásaikat. Míg ezzel párhuzamosan feltűntek a kvázi kereskedők, akik különböző évszakokban, különböző gyümölcsöket árulnak, és a hazai előállítási költségek alatt 40-50 százalékkal alulmúlva kínálják a portékáikat.
Poliák Pál akcióban – Fotó: Such Tamás / behir.hu
– Évről-évre visszatérő probléma a piaci anomáliák helyzete – tette hozzá dr. Abonyi Péter meggytermesztő. – A magas inflációnak köszönhetően a termelési költségeink jelentősen megemelkedtek, ezzel szemben az eladás tekintetében olyan játékosokkal vagyunk kénytelenek versenyezni, akik valahogy ezt az inflációt ki tudják kerülni. Átalában nem is tudják igazolni a termékek eredetét, és mégis sokszor magyar csomagolásban érkezik a külföldi áru – jegyezte meg.
Aláhúzta, nyilván árérzékenyek a vevők, akik sajnos nem nézik meg, hogy kitől, honnan, mit vásárolnak. Míg a hazai termelők permetezési naplót vezetnek, növényvédelmi szaktanácsadót alkalmaznak, hatósági ellenőrzéseket kapnak, ellenben a messziről jött „versenytársak” nem tartják be a felsorolt szabályokat.
***
Közben a csabai kisplatós jármű előtt szép lassan elkezdett kígyózni egy sor. Idővel megérkezett a konkurencia is. A vendég a szomszéd beállóban csöndben kipakolt, értsd a tekintete nem lövellt fekete villámokat, béke van. Egyedül csak a percről-perce duzzadó tömeg kapkodta a fejét: – Most akkor 500 vagy 700?
Akiknek nem jutott az 500-as csabaiból, azoknak Abonyiék felírták a nevüket, és hamarosan kárpótolják őket.