Szerelemből ment Aradra, ma ő a Hangos Rádió vezetője

2021. június 5. 10:14 | behir.hu

Nemrégiben kötött együttműködési megállapodást a Csabai Mérleget, a behir.hu-t és a 7.TV-t műküdtető Békéscsabai Médiacentrum Kft. az aradi Hangos Rádióval. A minap a Nyugati Jelen című, magyar nyelven megjelenő regionális napilap online felülete készített hosszabb interjút a Hangos vezetőjével, Molnár Mihállyal.

Határon túli együttműködést kötött a Békéscsabai Médiacentrum Kft. áprilisban - erről bővebben itt írtunk. A médiaszolgáltató cég az aradi székhelyű Hangos Rádióval egyezett meg arról, hogy az online rádió hallgatói hetente hallhatják a 7.Tv Aktuális című műsorát és kéthetente a Művészbejáró című kulturális magazint.

Nemrég a Nyugati Jelen készített hosszabb interjút Molnár Mihály, a Hangos Rádió vezetőjével. A nyolc éve Aradon élő, marketing területén tevékenykedő üzletember fiatalabb korában sokat zenélt, többek közt lakodalmakban is, ezért mint mondja, legalább annyi magyar nótát ismer, mint románt. 

A rádiózás már gyermekkora óta közel állt hozzá: hároméves korában zeneóvodába járt, ahol nagyobb volt a hangsúly az éneken, hangszereken. Később szülővárosa, Nagykároly egyik híres zenekarával, a Kastélylakókkal járt turnéra, dalversenyekre. A rádiózással már a líceumban is ismerkedett, audidakta módon tanulta a szakmát, majd reklámügynökséget indított többedmagával a Budapest-Nagykároly-Kolozsvár tengelyen. A cég végül csődbe ment, de egy szerencsés fordulatnak köszönhetően Mihály el tudott helyezkedni egy lízing cégnél. Majd dolgozott a Radio Aradban Varjasi Krisztiánnal, akivel a Hangos-műsort szerkesztették, majd Nótáros Lajossal elindították az interneten az első aradi podcastet, a Hundörgést. Mint mondja, rengeteget tanul Lajostól – így ismerte meg a helytörténetet és az aradiakat is, ez pedig segítette beilleszkedését.

Állítása szerint az áprilisban indult Hangos Rádió abban más, mint a korábban Varjasi Krisztiánnal készült műsor, hogy míg a Hangos egy román rádió magyar nyelvű műsora volt egy meghatározott idősávban, addig a Hangos Rádió egy 24 órán át működő, online, magyar rádió. 60 százalékban magyar zene szól, a többi külföldi és román nyelvű. A költségeket jelenleg saját zsebből állják, és minden érvényes jogszabályt betartanak.

Arról is beszélt: a rádiót együttmáködésben működtetik.

– Megpróbáljuk összeszedni azokat a magyar ajkú embereket – nem csak fiatalokat –, akik tudnának valamit mozgatni ebben a városban, de nem mozgatnak, mert nincs idejük, vagy mert éppen eddig nem tudnak. Megpróbálunk összehozni egy olyan szervezetet, melynek bárki tagja lehet, aki valamit csinál, építő jellegűt alkotna, tenne a magyar közösségért. Nem csak azért lépünk be, mert magyarok vagyunk, hanem azért, mert valamiben tudunk segíteni. Ezt projektszerűen gondoljuk. Jelenleg Bartis Andrással, Szabó Róberttel (Piczi) és Matekovits Alpárral aktívan munkálkodunk. Örömmel tapasztaltam, hogy Aradon még vannak emberek, akik képesek jó dolgokat csinálni, de nem egyedül, mert nem tudnak annyi időt áldozni arra. Például megkerestük Pálfi Kingát és László Ferit is, akik szintén az interneten elindították a Ládát. Megkérdeztük, hogy leadhatjuk-e ezt is a Hangosban. Természetesen rábólintottak. És nem utolsósorban Bognár Levente volt aradi alpolgármesternek köszönhetően a Békéscsabai Médiacentrumtól kapunk 3 műsort: az Apa mozit hajt című podcastet, az Aktuálist amely aktuális hírekkel, témákkal foglalkozik, és a Művészbejárót amely inkább művészeti tematikát érint. Ezzel a „média-híddal” remélhetően kiszélesíthetjük a kulturális együttműködéseket – fogalmazott.

Molnár Mihály arra is kitért: a csapat minden tagjának megvan a maga üzlete, megélhetősége. A médiából nem könnyű megélni. "Azt meg nem fogjuk csinálni, hogy eladjuk a lelkünket" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a magyarságtudat fűti a leginkább.

– Szerintem jelenleg az a jó rádiós, aki élő műsorokat készít, akinek sikerül nagyon ügyesen leszűrni, hogy mi a jó hír, és utána sikerül ezt úgy előadni, úgy felolvasni, hogy ez a hallgatónak jó legyen. Csak az információt adja át. Annyira sok már a szenny a sajtóban, hogy az a sikeres rádiós, aki jól át tud adni egy konkrét információt. Amikor átadja az információt, adja meg a lehetőséget, a szabadságot a hallgatónak, hogy ő döntsön. A legfontosabb, hogy valós információt adjon át.  Borzasztó, ami manapság van a rádióban, tévében. Az önmutogatás, a minél alpáribb beszéd… Mi nem engedhetjük meg ezt magunknak. A kisebbségi rádiók nem engedhetik meg maguknak, hogy lemenjenek arra a szintre. Mi értékeket őrzünk, védünk és átadunk a következő generációnak is.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el. 

További programok »

FEL