Modern Városok Program: A sportinfrastruktúra fejlesztése

2017. február 25. 11:41 | Mikóczy Erika

Számos fejlesztés valósulhat meg a következő években a Modern Városok Program keretében, Békéscsabán. A tervek között – több, a gazdaság élénkítését szolgáló fejlesztés mellett – sportinfrastrukturális fejlesztések is vannak.

 – Orbán Viktor miniszterelnök úrral 2016. április 26-án írtam alá a Modern Városok Program együttműködési megállapodást. Projekt-koncepciókat hagytunk jóvá és keretösszegeket határoztunk meg, majd kormányhatározat jelölte ki a végrehajtásért felelős minisztériumokat. A Modern Városok Program a Kormány programja, felelősei a kijelölt Minisztériumok, kedvezményezettje az önkormányzat. Azóta rengeteg munkát végeztünk el munkatársaimmal és számos egyeztetésen vettünk részt – tudtuk meg Szarvas Péter polgármestertől, aki a részletekbe is beavatott bennünket.

Békéscsaba portfóliójában 4 sportcélú fejlesztés szerepel, ezeket a projektek már jóvá is hagyták a Modern Városok Program Bizottságának döntése nyomán:

  1. A Békéscsabai Röplabda Akadémia infrastrukturális feltételeinek megteremtésére 150 millió Ft támogatást ítéltek meg. Az akadémia működtetésére és eszközellátottságának biztosítására külön projekt keretében kerül majd sor.
  2. A Sportok Háza kialakítása a Békéscsabai Sportcentrumban című projektre 635 millió Ft támogatást kapunk, amely a meglévő sportcsarnok felújítását tartalmazza. A kivitelezési munkálatok már idén megkezdődhetnek.
  3. Új, multifunkcionális sportcsarnok tervezésére 210 millió Ft támogatást ítéltek meg. A beruházás teljes megvalósítási költsége várhatóan 3,8 milliárd Ft lesz.
  4. Az új sportuszoda tervezésére 215 millió Ft támogatás megítéléséről döntöttek. A beruházás teljes megvalósítási költsége várhatóan 4 milliárd Ft lesz.

A tervezett funkciókról

A multifunkciós csarnok esetében a cél egy letisztult, egyszerű megoldásokkal kialakított, 3000 fő befogadására képes új multifunkciós aréna megépítése. A Békéscsabai Sportcentrum részeként az új sportcsarnoknak egységben kell működnie a Sportok Házával és azzal fizikailag is össze kell kapcsolni, így biztosítva a nemzetközi versenyek alkalmával elvárt bemelegítő csarnok létét.

Az új versenyuszoda tervezőtől azt várja a városvezetés, hogy egy olyan, 700 fő befogadására képes versenyuszoda tervanyagát készítse el, amely magában foglal egy 10 pályás, 50 méteres versenymedencét, egy bemelegítő, valamint egy tanmedencét is. Ez kiszolgálná mind az úszósport, mind a vízilabdázók igényeit és lehetőséget biztosítana az úszásoktatásra is.

A Sportok Házát az 1988-ban épült, meglévő városi sportcsarnok épületében tervezik kialakítani. Cél, hogy ez váljon a békéscsabai sportegyesületek, megyei sportszövetségek, sportrendezvények állandó otthonává, azaz a Sportok Házává. Itt megújulna a Sporthotel, itt lennének a Békéscsabai Röplabda Akadémia sportszálláshelyei, helyet kapna egy sportmúzeum, és itt kaphatnának irodákat a városi és megyei sportszervezetek is. A variálható terek és termek edzőképző tanfolyamoknak, konferenciáknak, szurkolói ankétoknak adhatnak helyszínt, de a csarnok küzdőtere egyes iskolák esetében a mindennapos testnevelés helyszíneként is bevonható lesz.

Erre a Modern Városok Program keretében 635 millió Ft támogatást kaphat a város, de a röplabda akadémiához tartozó sportszálláshelyek kialakítására szánt 100 millió Ft-ot is erre fordítanák.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia állami szerepvállalással történő kialakítása több tevékenység párhuzamos megvalósítása útján történhet meg. Az infrastrukturális feltételek megteremtése például egyes önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésével valósulhat meg. A működtetési koncepcióról a szakminisztériumokkal egyeztetünk. Látszik az a kormányzati szándék, hogy több sportágban is meg kívánják teremteni az akadémiai hátteret. Köszönhetően a BRSE jó szereplésének, a röplabda esetében erre a kiválasztott helyszín Békéscsaba lett.

Az infrastrukturális feltételek kialakítására már megítélte a Modern Városok Program Bizottság azt a 100 millió Ft-ot, amelyet a Sportok Házának felújításával összhangban terveznek felhasználni. Ezen felül pedig 50 millió Ft-ot tud majd lehívni a város a Vásárhelyi Pál szakközépiskola tornacsarnokának a felújítására.

További programok »

FEL