Mobiltelefon és a designer drogok!

A függőségekről és a megelőzésről értekeztek a szakemberek a Békés Megyei Kábítószerügyi Egyezető ülésén

A herbál nevű szer a legkedveltebb a mai drogfogyasztók közt, a legveszélyeztetettebb korosztály pedig a 14 és 18 éves fiataloké – derült ki a Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum keddi ülésén. De emellett a mobiltelefonok okozta függőségről, vagy éppen a pornófilmek fiatalokra gyakorolt kedvezőtlen hatásáról is szó esett.

A fórum célközönsége ezúttal a pedagógusok, a szociális területen fellépő szakemberek, valamint az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosok és védőnők voltak, akik arról kaphattak tájékoztatást, hogy a fiatal korosztályt milyen veszélyek fenyegetik, ha például tudatmódosító szerekkel próbálják feldobni a hangulatukat.

 – Én azt érzem sajnos, hogy mindig utánamegyünk a problémának. Tehát olyan gyorsan változik a drogtérkép, annyira változnak a szerek, amiket használnak a fiatalok és ahhoz teljesen más korosztály, kultúra, teljesen más magatartási szokások tartoznak, hogy erről folyamatosan kell, hogy információval rendelkezzenek a szakemberek – mondta Kotróczóné Antal Terézia, Békés megyei vezető védőnő.

 A generációk közötti különbségekre hívta fel a figyelmet Szicsek Margit szakpszichológus, hiszen mint mondta, számos olyan új dolog jelent meg a fiatalok életében, amely régen nem volt. Ilyen például a mobiltelefon.

 – Ezek a mai gyerekek már a pólyában hozzák magukkal a mobiltelefonjukat. Tehát logikus, hogy ez megváltoztatja az életüket. Nekünk erről tudnunk kell, hogyan változik meg, milyen veszélyeket rejt, és meg kell tanítani a gyerekeinket, hogy ezek eszközök. Ne az eszközök irányítsák az életünket, hanem mi uraljuk ezeket az eszközöket – fogalmazott Szicsek Margit, tanácsadó szakpszichológus, főiskolai docens.

 Az ülésen Kárász László vezető mentőtiszt, a ma divatos designer drogok hatásairól beszélt, amely nem csak nagyvárosokhoz kötött, hiszen Békés megyében is, nap, mint nap riasztják a mentőket módosult tudatállapotban lévő fiatalokhoz.

– Az elmúlt egy évben, Békés megyében pontosan 68 olyan esetnél volt kint a mentő, ahol a designer drog jelenléte felmerült. Ennek a 68 esetnek a közel 90 százaléka az herbál vagy a herbálhoz hasonló anyag. Nagyjából a ¾ része férfi az ¼ része nő volt, akit el kellett látnunk. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy a több mint 50 százaléka az 18 év alatti korosztály volt – tudtuk meg Kárász Lászlótól.

 A legtöbbször az okozza a nehézséget, hogy az esetek túlnyomó hányadában még a szakemberek sem tudják, milyen anyagokkal állnak szemben. A problémát enyhítheti, ha szélesebb körben tájékoztatják az érintetteket, melyre a Csabagyöngyében tartott fórum is lehetőséget adott.

 

Megosztás:

Címke: