Mit kezdjünk a rovarcsípésekkel?

2017. június 19. 14:05 | Mikóczy Erika
A nyár egyik legkellemetlenebb „mellékhatása” a feléledő rovarvilág. Özönlenek a szúnyogok, támadnak a darazsak, mi, emberek pedig védekezünk ellenük, ahogy csak tudunk.

A legfontosabb és a legészszerűbb módszer a megelőzés – kevésbé fájdalmas is. A lakást úgy tudjuk megóvni a betolakodóktól, ha szúnyoghálókat feszítünk az ablakokra, és mágneszárral kapcsolódó szúnyoghálót szerelünk fel az ajtókra is. Így nemcsak a szúnyogokat, de a bosszantó és olykor fertőző legyeket, no meg az édesre gyűlő darazsakat is távol tarthatjuk. Ma már nem feltétlenül kell fakeretes szúnyoghálókat készíttetnünk, a kétoldalú ragasztóval vagy tépőzárral működő, akár cipzáras alkalmatosságok könnyen elérhetők és felszerelhetők.

 

Vigyázzunk a mérgekkel

Ha a mechanikai védekezésre nincs lehetőségünk, vásároljunk olyan párologtatókészüléket, ami megöli a betévedő szúnyogokat vagy legyeket is. Ezek a konnektorba dugható szerek a legtöbb esetben biztonsággal használhatók, de tudnunk kell, hogy a mérgek az arra érzékenyeknél fejfájást, rossz közérzetet okozhatnak. Zárt, kisebb gyerekszobába nem ajánlottak, és fontos, hogy legalább az ablakot hagyjuk nyitva használatakor, és minél kevesebb ideig hagyjuk bekapcsolva. A szobákba fújható rovarölő spray-k is ugyanilyen óvatossággal alkalmazandók, az ételeket-italokat, vizespoharakat vigyük ki vagy takarjuk le, mert a méreg rájuk szóródva bejuthat a mi szervezetünkbe is, valamint a gyerekeket küldjük ki, mielőtt vadul szétszórjuk a flakon tartalmát. A spray-k használata közben nem szabad dohányozni – sőt, igazából be sem szabadna lélegezni a permetet, de erre még nem találtak ki jó megoldást, hiszen valakinek működtetnie kell a szórófejet –, és legyünk tekintettel a háziállatok érzékeny idegrendszerére is!

 

Segítenek a növények

A bolti rovarölők kitűnő alternatívái lehetnek a különböző illóolajok – kámfor, eukaliptusz, borsmenta – vagy szúnyogriasztó növények. Tegyünk az ablakba levendulát, citromfüvet, vegyünk illóolajos gyertyákat, használjunk szúnyog-, légy- és darázscsapdákat, UV-lámpákat, kültéren pedig este hordjunk hosszú, világos, de nem sárga vagy kék ruhát, és kenjük be magunkat szúnyogriasztó szerrel! A babakocsit fontos szúnyoghálóval védeni, illetve a totyogósoknál elég a ruhára kenni a szúnyogriasztó szert. Amennyiben illóolajokkal védenénk őket, figyeljünk arra, hogy töményen soha ne érintkezzen a bőrükkel a folyadék. Vigyázzunk, amikor a gyerekek vizes helyen játszanak, ami a szúnyogok szaporodóhelye, illetve a darazsak ivóhelye lehet, takarjuk le a kerti medencéket, és a strandon messzire kerüljük el az ételmaradékokkal teli kukákat. Ha sok darázs döngicsél a kertben, érdemes megkeresni a fészket és azt elpusztítani, de cukros vízből, ecetből és sörből hatékony darázscsapdát is készíthetünk.

 

Ha már megvan a baj

A rovarcsípés egyik legjobb ellenszere a hideg borogatás, száraz jegelés, illetve segítenek a különböző cinktartalmú, viszketést csillapító kencék is. Antihisztamin adására csak allergiás reakció esetén van szükség. Ha a fej és a nyak környékén csípett meg minket vagy a gyereket a darázs, inkább forduljunk orvoshoz, mert az érzékeny terület könnyen bedagad. A kalcium használatáról megoszlanak a vélemények, akinek eddig is bevált, mindig tartson otthon pezsgőtablettát.

 

Forrás: ridikul.hu

További programok »

FEL