Mindenünk a vitamin - rengeteg pénzünk megy el a különböző gyógykészítményekre

2022. május 25. 08:15 | behir.hu

Nem csitul az érdeklődés a vitamin és ízületvédő készítmények iránt, pedig van olyan termék, ami egy év alatt 70 százalékkal drágult.

– Március végéig már több mint 230 ezer doboz vényköteles orrspray-t vásároltak az allergiások összesen 478 millió forint értékben, és valamivel több mint 431 ezer doboz receptköteles antihisztamint váltottak ki a gyógyszertárakban, utóbbiért 413 millió forintnál is többet fizettek márciusig – derült ki a Hiflylabs Zrt. adataiból. 

– Az allergiás orrspray és antihisztamin eladások a nyári időszakban tetőznek – ismertette Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Az utóbbi két évben a koronavírus-járvány miatt a betegek a gyógyszereket már az allergiaszezont megelőző hónapokban felhalmozták. Az elemző kiemelte, hogy a következő hónapokban az allergiaszezon erősödése miatt a forgalombővülés várható az orrspray-k és az antihisztaminok csoportjában is. 

2021-ben 1,74 milliárd forint értékben fogyott vényköteles, támogatott orrspray. Jellemzően ezek ára 1600 forint körül alakult, az orrspray-k tb-támogatása 20-21 százalékos, ami rendkívül alacsonynak mondható más gyógyszerekhez képest. Az elemző elmondta: a receptköteles antihisztaminok ára dobozonként 700-730 forintba kerül.  A tb-finanszírozott antihisztaminra pedig tavaly 1,78 milliárd forintot költöttek az allergiások.

A gyógyszerpiac másik szegmense a vény nélkül kiváltható gyógyszerek és vitaminok piaca. A Világgazdaság megkeresésére a NielsenIQ összegyűjtött néhány termékkategóriát, amiből kiderül, hogy az idei év első negyedévében a vitaminok és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők forgalma a nagyobb magyarországi láncok –  Auchan, Tesco, Spar, Interspar, Metro, DM, Rossmann – összesített adatai alapján több mint 3 milliárd forintra rúgott – ez 9 százalékos növekedést jelent az előző év első negyedévéhez képest. 

Kiemelték, hogy a vitaminok és ásványi anyagok piaca 2021-ben meghaladta a 10 milliárd forintot a hét üzletlánc boltjaiban, ami 11 százalékos bővülés egy év alatt. Darabszámbeli adatokat vizsgálva minimális, 1 százalékos növekedés történt, 2021-ben közel 8 millió doboz vitamin és ásványi anyag pótlásra alkalmas készítmény került a kosarakba.

2021-ben 10 százalékos drágulás volt megfigyelhető a kategória piacán, 1220 forintról 1340 forintra nőtt az átlagos csomagár. A vásárlók legtöbbet a C+D-vitamint is tartalmazó készítményekre költötték, 2021-ben több mint 2 milliárd forintot, majd ez követte a C-vitamin  1,3 milliárd forinttal, a dobogó harmadik fokán pedig a D-vitamin áll 1,2 milliárd forintos árbevétellel – derül ki az elemzésből.

A C+D-vitamin termékekből 2021-ben 977 ezer darab, a C-vitaminokból több mint 1 millió darab, a D-vitaminokból pedig 664 ezer darab fogyott 2021-ben.

– Egyes termékek 60 százalék felett drágultak. A hét boltlánc összesített forgalma alapján tavaly az előző évhez képest 44 százalékkal gyarapodott az ízületi problémák kezelésére szolgáló orális készítmények forgalma, ami meghaladta a 260 millió forintot – jelent meg a NielsenIQ összesítésében.

Az értékesített mennyiség 9 százalékkal nőtt, közel 80 ezer darab készítmény került a vásárlók kosarába. Míg 2020-ban átlagosan 2490 forintba került egy termék, 2021-re csaknem egyharmadával növekedett az átlagos csomagár, így közel 3300 forintért voltak elérhetőek.

A NielsenIQ szerint 2022 első negyedévében a hazai fogyasztók – a vizsgált láncokban – 91 millió forintot költöttek ízületi problémáikra, ez 2021 első negyedévéhez képest 73 százalékos növekedést jelent,  amelyhez hozzájárult a közel 63 százalékos áremelkedés is. 

Forrás: VG

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
17:41
FEL