Mit kell tudni a keresőképtelenségről?

2020. április 27. 08:32 | behir

Keresőképtelen állományba vehető az, aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni, vagy például az is, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek.

A keresőképtelenség elbírálásának célja, hogy a betegszabadság, illetve táppénz igénybevételéhez megállapítsa és igazolja, hogy a munkavállaló a munkáját betegsége vagy beteg gyermeke ápolása miatt nem tudja ellátni. Keresőképtelennek minősíthető az is, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban - betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt - részesül, továbbá akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap.

Az, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, és az, aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén nem tud megjelenni és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható, szintén keresőképtelen állományba vehető. Ebben az esetben a háziorvos részéről kizárólag az intézkedést elrendelő tisztifőorvos értesítése alapján történhet meg a keresőképtelen állományba vétel. Fontos tudni, hogy utóbbi típusú keresőképtelenség esetén a munkáltatónak nem kell betegszabadságot elszámolnia. A biztosított részére ilyenkor táppénz jár, de a munkáltatót nem terheli táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Előfordulhat, hogy az Európai Unió más tagállamában biztosított, de Magyarországon lakóhellyel rendelkező személy esetében itthon tartózkodása során válik szükségessé a  keresőképtelen állományba vétel. Ebben az esetben, mivel az érintett külföldi TAJ száma itthon nem használható (érvénytelen), a keresőképtelenségi igazoláson a TAJ szám helyett a külföldi biztosító részéről kibocsátott biztosítási azonosítót kell szerepeltetni.                                              

Ha a keresőképtelenség a táppénzre jogosultság megszűnését követően nem ér véget, a keresőképtelenségről szóló igazolást a beteg kérésére továbbra is ki kell adni, tekintettel arra, hogy munkajogi szempontból szükséges lehet a munkavégzés alóli mentesülés igazolása.                                                                                                                           

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

Itthon

Ismét meghosszabbodik az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel december 12-ig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa. Békés megyében továbbra is hat helyszínen várják az oltásra jelentkezőket.
16:49
FEL