Mit jelent a biopamut megjelölés?

2021. augusztus 29. 14:38 | Csiffáry Zsuzsanna

Sokan gondolhatjuk azt, hogy a pamut az egyik legtermészetesebb fenntartható alapanyag, mellyel számos eldobható használati eszköz kiváltható. Ám sokan nem tudják, hogy termelésekor sok vegyszert használnak fel. Ezek a káros anyagok szennyezik a talajt, a vizeket, illetve magát a terméket is nehézfémekkel dúsítják. Az így előállított textilek csak részben tartalmaznak pamutot. Alábbi összeállításunk fő témája a 'bio' jelentéstartalmának kifejtése és jótékony hatásaira való figyelemfelhívás.

Egyre több helyen vásárolhatunk organikus anyagokból készült ruházati termékeket. De miért is jó ez nekünk ha ilyen jellegű termékeket vásárolunk a butikokban? Elsősorban tisztában kell lennünk azzal, hogy maga a bio anyag az, amelynek termelésekor nem használnak környezetszennyező vegyszereket. A pamut a textilipar legfontosabb nyersanyaga, ami a könnyűiparban a gyapotról leválasztott szálat jelenti.

A világ fő gyapjútermelő országaiban a termelékenység növelése érdekében jelentős mennyiségű műtrágyát és növényvédőszert alkalmaznak, ami nem egészséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint fontos ezeknek a káros hatásoknak a megszüntetése, ezért fejlesztették ki a biopamutot, melynek előállítása során rovarirtó szerek helyett biológiai hatásúakat használnak, és a génmanipulációt is elhagyják.

Ez az oldal megoldásként javasolja a problémára a hagyományos termesztésű és feldolgozású pamut helyett, válasszunk GOTS (Global Organic Textile Standard), azaz Globális Organikus Textil-szabvány minősítéssel rendelkező pamut alapanyagból készülő textíliákat, ruhadarabokat, biopamut háztartási és fürdőszobai kiegészítőket, szöveteket. A további tényezőt is érdemes figyelembe venni a biopamut vásárlásnál. A tanúsított biopamut értékesítése fair trade módon, azaz méltányos kereskedelemként történik, így nem alkalmaznak gyermekeket munkaerőként, a termelőt nem zsákmányolják ki, tehát biztos megélhetéshez jut és munkája során megteremtik a biztonság és higiénia feltételeit. A részletesebb leírás megtalálható ezen az oldalon

A kép forrása: pixabay.com

 

Persze ezek a technológiák költségesebbek, ezért a naturtextilből készült termékekért többet is kell fizetnünk. Bár a biogyapot termesztése nem bonyolultabb, mint a hagyományos termesztésű gyapoté, de a termelőknek bizonyos speciális ismeretekkel rendelkező szakembereket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy ugyanazt vagy nagyobb termelési hozamot érhessenek el. Ráadásul a földnek is legalább három év pihenésre van szüksége a termelés megkezdése előtt. Magasabb termékhozam is csak öt év múlva várható.  Mindössze húsz-huszonöt országban vállalkoztak rá, ezért magas a biopamut ára. Olvashatjuk ezeket az információkat itt.

Amellett, hogy a biopamut környezetbarát megoldásokkal készül, bőrbarát is. A 100% biopamut tanúsítottan környezetbarát és bőrbarát alapanyag, mely nem tartalmaz káros vegyszereket. Szemben a hagyományos pamuttal, nem tartalmaz mesterséges szálakat, műanyagrostokat vagy nehézfémeket, ártalmas festékeket, mert a biopamut teljes egészében növényi eredetű. Hipoallergén, ezért használata érzékeny bőrűek számára is biztonságos

Egy másik forrás felvet egy gyakorlati kérdést, amely szerint, mennyire kell körültekintően mosni az organikus pamut ruhákat a hagyományosakkal szemben?

Fontos tudni, hogy a túl magas hőmérsékleten való mosás következtében a hagyományos ruhák is nagyjából 4%-ot összemehetnek, annak ellenére, hogy azokat vegyszerekkel kezelik a zsugorodás mértékének csökkentése érdekében. Az organikus pamut ruhákat nem kezelik ilyen vegyszerekkel, így ha ezeket mossuk túl magas hőfokon, akkor akár 10%-ot is összemehetnek. Viszont emiatt nem javasolják, hogy nagyobb méretet vásároljunk. Érdemes mindig betartani a ruházaton található textilkresz utasításait! MIndemellett szem előtt kell tartani, hogy mosás közben ne keverjük össze a biopamut ruhákat a hagyományosakkal, mert akkor a a nem biopamutból kioldódó vegyszerek beszennyezik, roncsolják a vegyszermentes ruhákat is!

Amit még érdemes tudni a pamut kezelésésről
  • Tartós- Mivel az organikus módon termesztett gyapotot nem kezelik káros növényvédőszerek garmadájával, ezért a minősített biopamut anyag jóval tartósabb, mint a hagyományos textilipar által előállított ruhák.
  • Fehérítő használható? - A klóros fehérítők kifakítják és roncsolják az anyagot. Folttisztításra mosószappan használata ajánlott. 
  • Milyen mosószer ajánlott? - A hagyományos mosószerek káros foszfátokat, klórt, petróleumalapú anyagokat tartalmazhatnak. A hagyományos mosószerek erősek, a szemcséik kidörzsölik a ruhákat és roncsolják a ruhanemű szálait. A mosószóda és az ecet kiváló mosószerek, de a bioboltokban kaphatók a hagyományos mosószerekhez jobban hasonlító, természetes alapanyagú tisztítószerek is. Ezeket javasolt használni. 

További programok »

FEL