Mit és mennyiért vásároltunk idén ajándék gyanánt?

2020. december 23. 06:25 | D. Nagy Bence

A karácsonyi időszakra jellemző vásárlási dömping a koronavírus-járvány ellenére sem szorult háttérbe. A behir.hu munkatársai annak jártak utána, hogy mekkora értékben és milyen játékokat vásároltunk a szeretet ünnepére.

Kétféle vásárló létezik: aki célirányosan keres fel egy boltot és aki a helyszínen dönti el, mivel is lepi meg majd szeretteit. Vannak olyan vásárlók, akik a klasszikus játékokat részesítik előnyben, különösen, ha kisebb gyermekekről van szó. Egy békéscsabai játékboltban kérdeztük meg a vásárlókat.

– A lányunokák általában babát vagy macit kapnak. A fiúknak, főleg a nagyobbanak vagy valamilyen ruhafélét veszünk, esetleg pénzt adunk – mondta el kérdésünkre Borza Jánosné, hat unoka büszke nagymamája.

Mások számára fontos szempont, hogy a játék multifunkcionális legyen, építsen a kreativitásra.

– A kisfiamat minden olyan dolog érdekli, amiből ki lehet hozni valamit, átalakítható. Nincs speciálisan kiválasztott termék, a cél az, hogy olyat találjunk, ami újra és újra le tudja kötni – emelte ki Püski Sándor.

A nem céltudatos vásárlókat a sűrű telefonálgatásról ismerhetjük fel. (Kép: Ujházi György/BMC)

 

Az elmúlt évek bevált vásárlói szokásait az idei pandémia sem írta felül. A karácsonyi ajándékvásárlás már november elején elkezdődik és egészen a Black Friday-ig tart, majd karácsonyig egyre nagyobb vásárlói szám tapasztalható az üzletekben.

– Ebben az időszakban bonyolódik az egész éves forgalom több mint fele. Ez azt jelenti, hogy a magyarok ilyenkor több mint 25 milliárd forintot költenek játékra. A hazai játékpiac éves szinten 50-55 milliárd forintos bevételt tudhat magénak – ismertette Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketing vezetője. Hozzátette, hogy a járványhelyzet nagy hatással volt a játékeladások alakulására: jelentősen megnőtt a kereslet a társasjátékok iránt.

– A korlátozások újra összehozták a családokat, hiszen a négy fal között kellett újabb elfoglalságot találni. A társasjátékok abból a szempontból is hosszú távúak, hogy ha vége lesz a karanténidőszaknak, a már jól bevált játékokat a baráti társaságok is a magukévá tehetik – hangsúlyozta a szakember.

A statisztikákból az is kiderül, hogy mekkora értékben vásárolunk. Ebben az időszakban átlagosan nyolcezer forintot hagyunk ott az áruházakban, online vásárlás esetén pedig tízezer forintig is elmegyünk a megfelő ajándék megtalálása érdekében.

További programok »

Itthon

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL