Mindentudás Színházi Egyeteme: Támadták Móriczot a Julianus-barát túrák miatt

2021. március 3. 19:28 | behir.hu

Számos ismert és kevésbé ismert tényt hallhatott a közönség a Jókai színház – az online térbe költözött – előadás-sorozatának legújabb etapjában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Mindentudás Színházi Egyeteme sorozat az online térbe költözött. A márciusi előadó Szilágyi Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem Irodalmi Tanszékének oktatója, egyetemi tanár volt, aki a Móricz Zsigmond-monográfiát írta – olvasható a békéscsabai teátrum közleményében.

Előadása címéül egy, a Kádár korszakban a cenzúra áldozatául esett móriczi mondatot választott: „e megtöretett kis trianoni csonka hazában.” Az életművet behatóan ismerő szakértő prezentációval kísért előadásában bemutatta az életút megfelelő szakaszához kapcsolódó fényképeket, a korszakra és benne az írói pályára vonatkozó újságcikkeket. Estjének középpontjában azok a művek álltak, amelyek lehetséges olvasata összefüggésben áll nemzeti katasztrófánkkal, s kitért az irodalomkedvelők számára valószínűleg korábban ismeretlen Julianus-barát túrákra is, amelyeket Móricz a trianoni határokon kívül és belül az irodalom népszerűsítése érdekében tett, s amelyek miatt több politikai támadás is érte.

Az előadásra több mint félszáz felhasználó kapcsolódott be, a nézők száma vélhetőleg ennek a többszöröse.

FEL