Minden ötödik magyar gyermek elhízott vagy túlsúlyos

Igen jelentős mértékben érinti az elhízás és a túlsúly is Magyarországot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felmérése alapján. Az M1 Kosár című műsorában tovább árnyalták a helyzetet: a jelentés szerint minden ötödik magyar gyerek elhízott vagy túlsúlyos. Ezzel a problémával azért fontos már gyermekkorban foglalkozni, mert jelentős rizikófaktornak számít a későbbi, krónikus betegségek miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése alapján igen jelentős mértékben érinti az elhízás és a túlsúly is Magyarországot. Szerte a világon több mint 40 millió 5 év alatti gyermek szenved a zsírpárnák miatt. Azonban Magyarországon sem rózsás a helyzet. Az M1 Kosár című műsorában Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója elmondta, hogy a gyermekkori elhízás nagyjából minden ötödik gyermeket érint ma Magyarországon.

A környezeti tényezők, a mozgásszegény életmód és nagymértékben a helytelen táplálkozás miatt az elhízással és a túlsúllyal már gyerekkorban foglalkozni kell, mert az elhízás későbbi, krónikus betegségek szempontjából jelentős rizikófaktornak számít.

„A kalória mennyisége is több mint amire az adott életkorban szükségük lenne a gyermekeknek, és ha megnézzük ennek a mennyiségi és minőségi összetételét, akkor itt is komoly gondok és problémák jelentkeznek” – részletezte a Kosár című műsorban Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke.

Ennek a tendenciának a hanyatlása egyébként 2010-ben már megállt, most már remélni lehet, hogy elindulnak a pozitív változások is.

„Rendkívül sok munka és gondolkodás van ebben, hiszen az sem véletlen, hogy a WHO referenciaországnak tekinti ebben a munkában Magyarországot” – világított rá az OGYÉI főigazgatója.

A Gyere program francia modell alapján működik. Ebben a projektben 29 ország vesz részt, és azt a célkitűzést fogalmazták meg, hogy a közösség erejét kihasználva tesznek a gyermekkori elhízás visszaszorításáért.

„A 6–12 éves gyermekeknek 26,5 százaléka túlsúlyos, illetve elhízott, ez egy nagyon magas szám. Ezen próbáltunk javítani, és a három évig működő program célkitűzése az volt, hogy visszaszorítsuk ezeket a számokat” – fejtette ki az MDOSZ elnöke.

A MDOSZ két kistérségben indította el a Gyere programot. Az egyik település Dunaharaszti volt, a másik pedig egy Szerencs környéki.

„Ennek keretében az MDOSZ szakemberei eljöttek hozzánk negyedévente egyszer, minden osztályba ellátogattak, és tartottak egy szakmai játékos foglalkozásokkal teletűzdelt órát, és ennek keretében hasznos információkhoz juttatták a gyerekeket” – mondta Gyurkovics Dorottya, a Hunyadi János Általános Iskola biológia tanára.

Dunaharasztiban 2014-ben indult el a program, amely a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt megszólította.

„Próbálok odafigyelni, ebben nagy segítség volt a Gyere program. Ahelyett, hogy megvennénk a boltban a gyümölcsjoghurtot, otthon készítjük el natúr joghurtból gyümölcslekvárral vagy friss gyümölcsökkel” – a Hunyadi János Általános Iskola tanulója.

A Gyere program elnyerte a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány elismerését is. A Gyere program a gyerekek egészségét szolgáló munkáért kapta az elismerést.

„A program végén egy visszamérést is végeztünk, és az akkor 6–12 éves gyerekeket néztünk meg, akik részt vettek a hároméves programban, és az derült ki, hogy sikerült 19,5 százalékra visszaszorítanunk az elhízás arányát, ami egy 7 százalékos csökkentést jelent” – részletezte Kubányi Jolán.

Természetesen még nagyon sok dolog van hátra, hiszen több városban kell visszaszorítani a gyerekkori elhízást. Ebben lehet segítségünkre az új táplálkozási ajánlás, az Okostányér, amely segíthet a rossz táplálkozási szokások legyűrésében.

„Benne van a szülő gondolkodásában, hogy jutalmazzuk a gyereket valamilyen módon. Ha ez kimondottan valamilyen süteményhez, csokoládéhoz kötődik, vagy olyan ételhez, amit a gyermek szívesen elfogyaszt, akkor az egy egyszerű, könnyű útja annak, hogy megjutalmazzuk azért, mert jól viselkedett vagy jó eredményt ért el az iskolában . Talán bonyolultabbnak tűnik, és több időt, több odafigyelést igényel, ha valamilyen élményt akarunk adni a gyermekeknek, de gondoljunk arra, hogy ez az egész család számára jó, és többet jelent, mint egy egész tábla csokoládé” – mondta Pozsgay Csilla.

 

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,