„Milyennek képzelem a csabai várkastélyt?”

2021. július 4. 17:44 | behir.hu

Az 1556-ban lerombolt csabai castellumról sajnos nem maradt ránk korabeli képi ábrázolás, így leginkább a képzeletünk alapján válaszolhatunk arra a kérdésre, hogy miként nézhetett ki az épület.

A gyerekek leleményességére bízvást számíthatunk, ezért hozzájuk fordultunk. A MNL Békés Megyei Levéltára, dr. Bódán Zsolt osztályvezető ötletét megfogadva, áprilisban rajzpályázatot hirdetett általános iskolás tanulók számára, a következő címen: Milyennek képzelem a csabai várkastélyt?

Felhívásunkra közel 90 pályamunka érkezett. Leginkább békéscsabai gyerekek rajzaira számítottunk, de nagy örömünkre Gyuláról, és egy alkotás Tiszaalpárról is érkezett. A bírálóknak nehéz dolguk akadt, hiszen sok szép és sziporkázó fantáziájú kép közül kellett kiválasztaniuk a díjazottakat. A kisebbek (4. osztályig) és nagyobbacskák (5–8. osztályosok) munkái közül 3-3 helyezettet választottak ki. A zsűri tagja volt Koszecz Sándor, a békéscsabai Kollabor Természettudományos Élményközpont vezetője, akinek rajztanári tapasztalatai is vannak, Balogh Dorottya fő-levéltáros és az esztétikai végzettséggel is rendelkező Czégé Petra levéltáros.

A kisebbek közül az első helyet a 8 éves Csenki Nóra kapta, aki a tiszaalpári Árpád Fejedelem iskola tanulója. A második és harmadik helyet a 6 éves Marton Liza Boróka és az 5 éves Tari Benedek munkái érdemelték ki, ők a békéscsabai szlovák iskola és óvoda növendékei. A nagyok közül a Petőfi utcai iskola 6. osztályos tanulói nyerték el az első három helyezést: Lipták Jázmin, Káman Abigél és Szűcs Benkő.

A közönséget arra bíztatjuk, hogy látogassanak el az MNL Békés Megyei Levéltárának Facebook oldalára, ahol hamarosan láthatják a beérkezett alkotásokat. A képeket ki is szeretnénk állítani Békéscsabán, a csabai castellumról szóló, októberre tervezett konferenciánk táján.

A helyezetteken kívül elismerés illet minden pályázót, valamint szüleiket és felkészítő tanáraikat! Szép rajzokat kaptunk az erzsébethelyi, a gerlai iskolából, a Szent László utcai és a belvárosi iskolából, a szlovák iskola „Törp-Pingálók” és „Pingáló hobbitok” csoportjából, valamint a gyulai Implom József iskolából.

Vannak alkotások, amelyek a békeidőkről szólnak – az egyik Ábránfy Imre anyukáját is ábrázolja –, láthatunk harcias alkotásokat a kastély ostromáról, sőt, „drónfelvételt” is böngészhetünk a kastély romjairól és még sorolhatnánk.

A pályázaton részt vevő gyerekek levéltári túrán vehetnek részt, melynek során emléklapot vehetnek át Sáfár Gyulától, az intézmény igazgatójától. A helyezettek belépő jegyeket kapnak a gyulai Almásy-kastélyba is.

Az 1920-as években egyébként már készült egy műalkotás a csabai várkastélyról: Mazán László, békéscsabai művész és rajztanár munkája. Bud János pénzügyminiszter ebben az időben Békéscsaba díszpolgára lett, és díszpolgári oklevelének egyik oldalán „a modern Békéscsaba látképét”, a másik oldalon pedig a „régi csabai várkastélyt” ábrázolta a művész. Minderről Haan Albert számol be a Körösvidék című folyóirat hasábján, 1925-ben. Mazán művének hollétéről sajnos nincs tudomásunk, reménykedünk, hogy még előkerül. Bízunk abban is, hogy a gyerekeken kívül kortárs felnőtt művészek is akadnak majd, akiket megihlet a csabai castellum emléke, és kedvet kapnak a megjelenítéséhez!

Dr. Halmágyi Miklós, történész, levéltáros

További programok »

FEL