Milliárdok az állattartóknak

2016. május 26. 13:53 | Fekete Kata

Egy újabb, 40 milliárd forintos felhívással egészíti ki a kormány az agrár-környezetgazdálkodási programot, mivel az első körben voltak olyan célterületek, amelyeknél aránytalanul oszlott el a megítélt támogatás. A környezetvédelmi szempontok alapján gazdálkodó kertészetek 15 milliárd, míg az állattartók 25 milliárd forintos keretből nyerhetnek forrást - írja a Magyar Idők.

Még a nyáron meghirdethetik a kertészeteknek szánt új Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatot, a cél ugyanis az, hogy a támogatói okiratokat az év vége előtt kézhez kapják a nyertesek – nyilatkozta lapunknak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A mintegy 15 milliárd forint keretösszeggel tervezett felhívás 2017 és 2021 között biztosít forrásokat azon termelőknek, akik vállalják, hogy környezetvédelmi szempontok szerint gazdálkodnak majd.
Kis Miklós Zsolt elmondta: azért van szükség az újabb kör meghirdetésére, mivel a 2016-ban indult programban országos szinten nagyon egyenlőtlenül oszlott el a megítélt támogatás. – A kertészetek esetében a 7779 igénylőből 4209-en nyertek, vagyis a pályázók több mint 54 százaléka hozzájutott a támogatáshoz. Ugyanakkor míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az almatermelők 80 százaléka nyert, az alföldi régiókban, köztük Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében csak a gyümölcstermesztők, illetve a szőlősgazdák negyede járt sikerrel. Ennek oka, hogy vannak olyan régiói az országnak, amelyek az objektív területi kritériumok miatt hátránnyal pályáztak, ültetvényük ugyanis nem kiemelten védett, Natura 2000-es területen van, vagy a talaj nem nitrátérzékeny, amiért pluszpont járt.

– Az új pályázat elindításával ezeket az anomáliákat szeretnénk kiküszöbölni, ehhez igazítva a kiválasztási kritériumokat is – jegyezte meg az államtitkár. 

 

További programok »

FEL