Mikházán mutatkozik be a Vitéz lélek

2022. augusztus 12. 19:28 | behir

Mesebeli környezetben, a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházban mutatja be augusztus 17-én a Békéscsabai Jókai Színház Tamási Áron: Vitéz lélek című színpadi drámáját.

A székely népi játékot a Tamási Áron–emlékévhez kapcsolódva újította fel a teátrum, ezzel is tisztelegve a 125 éve született nagy író munkássága előtt. A mikházi előadás - Farkaslaka után - a Jókai Színház erdélyi előadássorozatának második állomása, amely a Csűrszínház színpadán még igazabbá varázsolja Balla Péter igazságkeresését, a hit és a hűség drámáját.

Az erdélyi, Kossuth-díjjal jutalmazott Tamási Áron darabja, a Vitéz lélek című példázat az újrakezdést ünnepli, s azt mutatja meg, hogy a háborúból hét év után visszatérő, súlyos lelki sebeket hordozó katona, Balla Péter hogyan találja meg a helyét a falu közösségében. Romokon kell építkeznie: szüleit elvesztette, szerelme máshoz ment férjhez, az otthona összerogyni készül. Péter azonban makacs, nem engedi, hogy az események maguk alá temessék. Újjáépíti a házát, ahogyan az életének is új fundamentumot készít.

Tamási Áron szép szavai, Kiss József rendezése olyan történetet mesélnek el, olyan értékeket helyeznek előtérbe, amelyek mára a történelem lapjaira kerültek, ám a XXI. század emberét is inspirálni tudják. Cári Tibor zenéje méltó kísérője a történetnek.

„Arra a kérdésre, hogy mi ennek az előadásnak a fő üzenete, ezt válaszolnám: Az igaz emberi létezés, a normális élet iránti vágy. A derű szomjúhozása. Hogy a kimondott szó és a kézfogás újra szentség legyen. Hogy „az Ég a Földdel összeboruljon. Hogy az Új Ember születésének tanúi lehessünk" – fogalmazott Kiss József – rendező.

A Vitéz lélek főbb szerepeiben Czitor Attilát, Katkó Ferencet, Tomanek Gábort, Földesi Ágnes Villőt, Tege Antalt és Kovács Editet láthatják a Csűrszínház nézői.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

További programok »

FEL