Miért tartják a péntek 13-át balszerencsés napnak?

Ma újra péntek 13-a van, idén már másodjára, de többször ebben az évben már nem lesz. Sokan félelemmel tekintenek erre a dátumra, a babona a középkorig vezethető vissza.

A Gergely-naptár szerint legalább egyszer egy évben van péntek 13-a, de háromnál többször nem lehet.

A középkorban az emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak a vallásukkal kapcsolatos szimbolikának, ekkorra tehető a triszkaidekafóbia, vagyis a 13-as számtól való rettegés kialakulása is. Az utolsó vacsorán 13-an ülnek az asztalnál, ezután Júdás elárulta Jézust. A 12-es számnak ezzel szemben pozitív jelentése van.

A 13-as számon kívül a pénteket is szerencsétlen napnak tartották a középkorban. A balszerencsés szám és nap összekapcsolásának viszont az 1800-as évekig nincsen nyoma. Az első feljegyzés ezzel kapcsolatban Gioachino Rossini életrajzában található meg, melyben Henry Sutherland Edwards az olasz zeneszerző halálának körülményeiről ír. A péntek 13-án elhunyt Rossini szerencsétlen napnak tartotta a 13-át és a pénteket is, annak ellenére, hogy az olaszoknál a 13-as szám kimondottan pozitív jelentésűnek számít.

 

A templomos lovagok elégetése

 

A péntek 13-a másik eredete a templomos rendhez kötődik. IV. Szép Fülöp, francia király 1307 október 13-án tartóztatott le több ezer templomos lovagot az inkvizíció nevében, akiket eretnekséggel vádoltak. Ezzel szemben a 20. századig nincsen nyoma annak, hogy a babona kialakulása ezzel az eseménnyel lenne összefüggésben. Egy 1955-ös Maurice Druon történelmi regényben viszont már megjelenik , valamint Dan Brown A Da Vinci-kód című művében is.

 

 

Érdekességek a péntek 13-ról

A HVG készített egy összeállítást 5 érdekes tényről, amely ehhez a naphoz köthető:

1. Külön nevet kapott a baljós dátumtól való rettegés. A paraskavedekatriafóbia, illetve a friggatriskaidekafóbia egyaránt ezt jelöli.

2.  Számos kórházban szándékosan nincs 13-as kórterem, egyes repülőtereken nem nyitottak 13. kaput, s vannak olyan toronyházak is, ahol a 12. emelet után egyből a 14. következik.

3.  Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök nem volt hajlandó utazni egyik hónap 13. napján sem, s kínosan ügyelt rá, hogy ha vacsoravendégeket fogadott, akkor többen, vagy kevesebben legyenek 13-nál. Napóleont és Hoover elnököt is gyötörte az 1-es pontban részletezett irtózás a baljós számtól.

4.  Mark Twain író le is jegyezte, hogy milyen élménye volt, amikor tizenharmadikként érkezett egy vacsorára. Korábban egy barátja figyelmeztette, hogy balszerencsét jelent, ha részt vesz az összejövetelen, ha tudja, hogy ő lesz a 13. az asztalnál. Később kiderült, hogy csak 12 terítéket raktak fel az asztalra, hogy elkerüljék a balsors csapásait. A francia fővárosban például megélhetési „14. vendégek” állnak készenlétben, ha valaki szeretné kiegészíteni vacsoraasztalát. Az ilyen foglalkozású embereket „quatorziéme”-nek (14. franciául) hívják.

5.  A 13-as számot a numerológusok szerint helyzetéből kifolyólag tekintik szerencsétlen, vagy átkozott számnak. Az előtte lévő tizenkettőt ugyanis a számmisztika szakértői „komplett” számnak tartják, ez számos helyen vissza is köszön a különböző mitológiák és szokások terén: 12 hónap egy évben, 12 jegy a zodiákusban, 12 isten az Olümpuszon, Izrael 12 törzse, Jézus 12 apostola és még sorolhatnánk.

 

Forrás: hvg.hu

Megosztás: