Miért olyan egészséges a narancs?

2018. szeptember 2. 07:37 | behir

A narancs magas C-vitamin-tartalma köztudott, ám kedvenc citrusfélénk korántsem csak emiatt elképesztően hasznos a szervezetünknek.

Maga a narancs Kínából származik, ám Nagy Sándor hadjáratai során már az ókori görögök is találkozhattak a korabeli változataival. Ezután csak évszázadokkal később jutott a gyümölcs Európába. A narancs héja, a többi citrusfélékhez hasonlóan, igen gazdag illóolajokban, a bergamottnarancs illóolajának köszönheti például az Earl Grey tea a különleges aromáját.

 

 

Serkenti az immunrendszert

Természetesen nem mehetünk el a narancs C-vitamin-tartalma mellett, hiszen egy átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott C-vitamin-mennyiség (60-65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Vírus- és baktériumellenes hatása ismert, ráadásul fokozza az immunrendszer működését, így a megfázások időtartamát nagyban csökkenti.

 

Antioxidáns

A C-vitamin antioxidáns hatása ismert, ám azt kevesen tudják, hogy a narancs héjának van a legerősebb ilyen irányú aktivitása, ezzel megelőzve a többi citrusfélét is. A gerezdeket elválasztó és a héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai (olyan növényi vegyületek, amelyek természetes védőhatást fejtenek ki) fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják a lebomlását, ráadásul a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait.

 

Rákmegelőző

Mivel az antioxidánsok mérsékelik a szabadgyökök káros hatásait, ezzel segíthetnek bizonyos rákbetegségek megelőzésében is. Svéd és holland kutatók tanulmányai arról árulkodnak, hogy a citrusfélék rendszeres és bőséges fogyasztása mellett bizonyítottan kisebb a gyomorrák kialakulásának esélye. Más felmérések arról szólnak, hogy a C-vitamin fogyasztása csökkenti a valószínűségét a méhnyak-, a mell- és a tüdőrák kialakulásának.

 

Forrás: Ridikül

További programok »

Itthon

Hivatalosan is elkezdődött a madáretetési szezon

Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely hazánkban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.  
18:14
FEL