Mezőgazdasági „elkerülő” út épült Gádoroson

2020. november 18. 17:32 | Sipos Gábor

Gádoros mintegy 80 millió forintot nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán. Az összeget külterületi, gazdasági útfejlesztésre fordították. A több mint 2 kilométeres felújított szakasz javarészt mentesíti a település közútjait a mezőgazdasági gépek forgalmától

Gádoros, mint a legtöbb mezőgazdasággal foglalkozó település, napi problémája a település közútjait felhordott sár. Erre kínált most megoldást a több mint 2 kilométeres felújított gazdasági útvonal. A munkagépek ezután javarészt elkerülhetik a települést. A nagy teherbírású földút átadóján jelen volt a Békés megyei születésű államtitkár, Erdős Norbert is, akinek ez volt jelenlegi tisztségében az első közszereplése a megyében.

– Azért fontos ez a beruházás, mert úgy készült, hogy előtte meg lettek kérdezve az önkormányzatok, a gazdálkodók, valamint a mezőgazdasági szereplők, hogy mire van szükségük. Így arra lehetett pályázni, amire szükségok volt – hangsúlyozta az agrárminisztérium államtitkára.

A magyar kormány országosan 46 milliárd forintot költ a külterületi utak karbantartására és felújítására pályázati forrást használva. Ebből a pénzből közel 3 milliárd forint került Békés megyébe. A gádorosi útra, 10 százalékos önerő mellett mintegy 80 millió forint jutott.

– Fontos volt a pályázat folyamán, hogy a település belterületi útjainak a forgalomtól való mentesítését elvégezzük. A belterületi útjaink nem alkalmasak arra, hogy nagyobb súlyú teherautókkal, mezőgazdasági munkagépekkel vonuljanak rajta, ezért volt az a gondolat, hogy „elkerülő útként” funkcionáljon ez az út – mondta az ünnepélyes átadón dr. Szilágyi Tibor, Gádoros polgármestere.

Az utat kifejezetten nagy össztömegű járművek használhatják a jövőben. Az útfelület tervezése során 40 tonnás teherbírás volt a cél, de a kiépítést követően a próbákon a 90 tonnás terheléssel is megbirkózott.

Gazdaság

Főzzünk együtt! Főszerepben a húsok

A 7.Tv új, Főzzünk együtt! című magazinja most legfőképpen azoknak kedveskedik, akik megrögzött húskedvelők. A Békési Húsmanufaktúra vezetője ifj. Kovács István mutatja be a hústermékeiket, illetve azt, mit, hogyan kell elkészíteni. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács ezúttal egy hentes illetve a műsorvezető segítségével egy hentes tokányt készít el tarhonya körettel.
11:24
FEL